Amazon med ny musikktjeneste

Amazon med ny musikktjeneste

Kommer Apple i forkjøpet med nettjeneste for lagring og streaming av musikk og andre filer.

Det har lenge gått rykter om at Apple har tenkt å gjøre iTunes nettbasert - det vil si gjøre iTunes-biblioteket tilgjengelig fra nettet og så deretter tilby muligheter for å spille av innholdet på for eksempel en iPhone eller iPad.

Nå har imidlertid Amazon kommet Apple i forkjøpet med sin egen nettbaserte musikktjeneste, melder amerikanske PC World.

- Å styre med den digitale musikksamlingen er litt av et rot. Det er mulig å kjøpe musikk fra telefonen, men så forblir den kanskje bare der. Det er mulig å kjøpe musikk fra jobbmaskinen, men så må du huske å overføre den til pc-en hjemme... Og så, hvis du ikke jevnlig tar sikkerhetskopier av musikksamlingen, kan du kanskje miste den hvis harddisken krasjer, sier Amazon-sjef og grunnlegger Jeff Bezos i et åpent brev på selskapets nettsider.

Løsningen på dette problemet er altså de nye tjenestene Amazon Cloud Drive og Amazon Cloud Player. Amazon Cloud Drive er en slags "personlig harddisk på nettet", mens Amazon Cloud Player er en nettbasert musikkspiller.

Apple og Google

Dette er av betydning for så vel Apple som Google - det går nemlig også rykter om at søkegiganten har planer om å gjøre inntog i musikkverdenen.

Apple er med iTunes markedsleder hva gjelder salg av musikk - de hadde for eksempel 66 prosent av digitalmusikksalget i desember 2010. Googles forsøk på å lansere en musikktjeneste har så langt ikke vært vellykket, ifølge rapporter.

LES OGSÅ:

Apple saboterer for Spotify i USA?

Android, ikke iPhone

Tjenesten Cloud Drive er den virkelig store nyheten: Ikke bare kan du laste opp og få tilgang til hele digitalmusikksamlingen fra hvor som helst, men du kan også laste opp "et hvilket som helst annet digitalt dokument" - tekstdokumenter, bilder og videoer, og så videre.

Amazon gir kundene 5 gigabyte med gratis lagring til å begynne med. Amerikanske brukere har mulighet til å oppgradere til 20 gigabyte ved kjøp av et album hos Amazon. Opptil 1000 gigabyte lagringsplass er tilgjengelig, mot betaling selvsagt.

Musikkjøp fra Amazons MP3 Store lagres for øvrig gratis, og telles ikke i brukernes lagringskvote.

Amazon Cloud Player er en relativt enkel nettleserbasert musikkspiller, men Amazon har også utviklet en Android-app med samme navn. Cloud Player støtter MP3 og AAC, og sangene spilles av i samme bitrate som originalene. Den nettleserbaserte spilleren fungerer i en hvilken som helst nettleser, men ikke Safari på iOS-enheter.

Amazons nye lagringstjeneste fungerer forsåvidt i Norge, om enn med noe begrensede muligheter. MP3 Store er blant annet ikke tilgjengelig for nordmenn. Android-appen er heller ikke å få lastet ned for norske brukere, i hvert fall ikke till å begynne med.

Kom i gang med Amazon Cloud Drive og Player her .

Det går rykter om at Amazon har planer om å slippe et Kindle-nettbrett med Android, og med en Cloud Player-app laget spesifikt for Android er ikke dette helt utenkelig. Amazon lanserte dessuten nylig sin egen Appstore for Android.

LES OGSÅ:

Apple saksøker Amazon for App Store