Amerikansk jubel for norsk Mac-Opera

Amerikansk jubel for norsk Mac-Opera

Amerikanske Macworld lovpriser betaversjonen av Opera 10.

- Opera 10 for Mac kan komme til å bli en sterk utfordrer, fastslår Rob Griffiths, som tester weblesere for vår amerikanske søsterpublikasjon Macworld.com.

LES OGSÅ: Google Chrome for Mac i alfa

Selv har han rundt 30 forskjellige weblesere for Mac installert på sin maskin. Foruten kjente nettlesere som Safari, Firefox og Opera inneholder listen programmer som mange av oss aldri har hørt om. Eksempler på nettlesere for Mac som kan være ukjent for mange, er Bumper Car, Camino, Desktop Web Browser, Flock, Fluid, Googalyzer, wKiosk Browser, KidsBrowser, miniBrowser, Omniweb, Scourge, SeaMonkey, Shiira, SplitBrowser, Sunrise, surfDude, Tominated Browser, TrailBlazer, WebDesktop og webXkiosk.

Bedre Mac-utseende

Griffiths skriver i sin omtale av betaversjonen av Opera 10 for Mac at han aldri har vært særlig begeistret for brukergrensesnittet i tidligere versjoner av Opera. Den nye Opera 10, derimot, ser ut til å ha fått en mye mer samordnet design, «og den har et utseende som vil være godt kjent for enhver Mac-bruker», skriver han.

Betaversjonen av Opera 10 for Mac kommer med to «skins», standard Opera-utseende eller standard Mac-utseende. Du veksler ved å gjøre følgende menyvalg: Tool > Appearance, gå til fanen Skin og velg mellom «Macintosh Native» eller «Opera Standard».

LES OGSÅ: Slik er Safari 4

Det er særlig den nye tabulator-ordningen som får skryt av Griffiths. Han skriver at det er blitt mye lettere å skjelne mellom de enkelte tabulatorfanene. Den aktive fanen er klart avmerket med en godt synlig gråtoneovergang, og det er enkelt å se hva hver fane inneholder. Når man holder markøren over en av fanene, kommer det tilsyne et miniatyrbilde av den aktuelle nettsiden, og etter hvert som man drar markøren over de øvrige tabulatorfanene, spretter det opp miniatyrbilder for hver av dem.

Griffiths er også begeistret for den nye «delingslinjen» under tabulatorfanene. Når man drar denne nedover, vil miniatyrbildene til alle websidene synes permanent øverst på skjermen.

I tillegg er mange dialogruter og verktøyknapper blitt redesignet til å passe inn i Mac-brukergrensesnittet, fastslår Griffiths.

Mye raskere

Han tar også for seg den økte hastigheten på fremvisningen av nedlastede websider -opptil 40 prosent raskere enn i Opera 9. Dessuten nevner han at den nye Opera-betaversjonen er blant de ytterst få som har greid å score 100 prosent i Acid3-testen, som tester kompatibilitet og i hvilken grad nettlesere følger standardene.

LES OGSÅ: - Safari den raskeste nettleseren

Dessuten er håndteringen av skalérbar vektorgrafikk (SVG) og av webfonter betydelig forbedret, påpeker Griffiths. Han har gjort en rekke sammenlignende tester med eksisterende Opera-versjon for Mac og den nye betaversjonen, og han konkluderer med at versjon 10 beta er merkbart raskere.

Derimot har han ikke opplevd noen hastighetsøkning med Opera Turbo-funksjonen, men antyder at det kan skyldes at han ikke har hatt noen langsom Internett-forbindelse å teste dette mot.

I omtalen trekker Griffiths frem en rekke andre mindre forbedringer, og han konkluderer med at «Opera 10 for Mac ser ut til å kunne bli enda en sterk utfordrer» for hans valg av favoritt-nettleser.

I leserkommentarene til omtalen påpekes det hvor viktig det er at Apples utviklerteam for Safari fortsetter å få skarp konkurranse.

Hele omtalen kan du lese her .

Betaversjonen av Opera 10 for Mac kan du laste ned her .

Les om: