Apple introduserer iCloud

Apple introduserer iCloud

Mer enn bare en harddisk i skyen? Slik fungerer tjenesten.

Apple hadde tre store nyheter å vise frem under gårsdagens åpning av Worldwide Developers Conference, den kanskje største var den nye nettjenesten iCloud.

- Noen tror det bare er en harddisk i skyen. Vi tror det er mye mer enn det. Og vi kaller den for iCloud, sa Steve Jobs til fremmøtte presse og utviklere.

iCloud lagrer musikk, bilder, apper, kalendere, dokumenter og mer. Og dytter dem trådløst til alle enhetene dine - automatisk.

Gratisversjonen av iCloud erstatter Apples MobileMe-tjeneste til 99 dollar i året, som Jobs for øvrig innrømte at selskapet ikke hadde gjort en god nok jobb med.

Som MobileMe, tilbyr iCloud muligheten til å synkronisere kontakter, kalendere og e-post på tvers av enheter. Lager du for eksempel en kontakt på din iPhone, blir den automatisk dyttet til skyen og synkroniseres deretter til alle dine enheter og datamaskiner.

Det samme gjelder kalenderavtaler, og du kan også dele kalendere med andre iCloud-brukere.

iCloud-synkronisering fungerer også med Safari-bokmerker og bøker i iBooks. Og iCloud er ikke kun forbeholdt Apples programvare. Tredjepartsapplikasjoner kan lagre dokumenter i iCloud og synkronisere dem automatisk når endringer gjøres på en enhet.

LES OGSÅ:

Her er nyhetene fra Apple

Automatisk backup

En annen del av iCloud er automatisk backup av data. En gang om dagen vil iCloud ta en sikkerhetskopi av en brukers innhold til skyen over en trådløs nettverksforbindelse. Hvis du noensinne får en ny telefon, ifølge Apple, skal det bare være å taste inn din Apple-id og passord og så vil alt lastes inn på den nye telefonen automatisk.

Tjenesten vil sikkerhetskopiere kjøpt musikk, apper, bøker, kamerarullen din (bilder og videoer), innstillinger og app-data.

Nye apper

Apple har også laget tre nye apper for iCloud.

Documents lagrer dokumenter fra Pages, Numbers og Keynote. Når du jobber med et tekstdokument i Pages på for eksempel en iPad, blir det automatisk lagret i skyen og dyttet ut til dine andre enheter, for eksempel til din iPhone og Mac, og gjort tilgjengelig for videre jobbing der. Apple vil gjøre denne lagringsteknologien tilgjengelig for app-utviklere gjennom Cloud Storage API, og – kanskje overraskende for noen – den blir også tilgjengelig på Windows-pc-er.

Photo Stream lar deg ta bilder på en hvilken som helst enhet og laster dem opp for synkronisering med dine andre enheter (dine iPhone-bilder dukker opp på din iPad, for eksempel). Photo Stream fungerer også med iPhoto på Mac, og støtter Apple TV også. Fordi bilder tar opp plass, begrenser Apple Photo Stream til dine 1000 siste bilder på iOS-enheter (ubegrenset på Mac-er og pc-er). De forbli i iCloud i 30 dager etter at du laster dem opp, men du kan lagre dem permanent på en enhet ved å flytte dem til et nytt eller eksisterende album.

Den siste nye appen er iTunes in the Cloud. For sanger du allerede har kjøpt fra iTunes Store, finnes det en Purchased-seksjon som viser hele kjøpshistorikken din med sanger (kjøpt på en hvilken som helst enhet). Du kan bla gjennom alle sanger, nylige sanger, eller artist. Du kan deretter laste ned en sang eller album med et enkelt klikk.

- Det er den første gangen vi har sett dette i musikkbransjen. Det koster ingenting ekstra å laste ned flere ganger på mange enheter, sa Jobs under presentasjonen.

Du kan laste ned musikk til opptil 10 enheter, og du kan også aktivere en funksjon for automatiske nedlastinger som henter ned nye kjøp du gjør på andre enheter.

LES OGSÅ:

Se Steve Jobs avduke iCloud

iTunes Match

Men hva med musikk som ikke er kjøpt fra iTunes Store - for eksempel alle de cd-ene du har rippet selv? Her har Apple kommet opp med iTunes Match, en tjeneste som koster 25 dollar i året som scanner iTunes-biblioteket ditt og prøver å matche det opp med de 18 millioner sangene som Apple selger.

For sanger som befinner seg i iTunes Store får du øyeblikkelig tilgang, og Apple vil også oppgradere dem til standard 256-kbps AAC-format. For sanger som Apple ikke kan identifisere, kan du laste opp dem manuelt.

Gamle app-kjøp

På samme måte som du kan se kjøpshistorikken på musikk i iTunes Store, får du også en oversikt over kjøpte apper i App Store. Gå til Purchased-seksjonen for å se alle apper du noensinne har kjøpt og/eller lastet ned, og trykk eventuelt på sky-symbolet ved siden av en app for å laste den ned til enheten din.

Samme prinsipp gjelder også for iBooks-butikken.

Spesifikasjoner og tilgjengelighet

Hver bruker får 5 gigabyte med gratis lagringsplass for e-post, dokumenter og backup. Heldigvis teller ikke kjøpt musikk, apper, bøker og Photo Stream-bilder inn i den beregningen.

Til høsten slipper Apple dessuten planer for oppgradert lagringsplass for brukere som ønsker det.

iTunes Match koster 25 dollar i året for ubegrenset lagring. Nøyaktig norsk pris er ikke kjent.

iCloud slippes sammen med iOS 5 til høsten, men både utviklere og vanlige brukere kan laste ned en betaversjon allerede nå. Tjenesten fungerer med både Mac og Windows-pc-er.

Hva skjer for MobileMe-brukere?

Eksisterende MobileMe-kunder har fått en gratis forlengelse av medlemsskapet som går til og med den 30. juni 2012. Dermed kan disse fortsette å bruke tjenesten kostnadsfritt til iCloud er helt ferdig.

Hva gjelder e-postadressen koblet til MobileMe (@me.com eller forgjengeren .@mac.com for den saks skyld), kommer denne til å kunne brukes også videre. I tillegg til e-post, vil også kontakter, kalendere og bokmerker flyttes over fra MobileMe til iCloud.

Tjenesten Finn min iPhone eller iPad er allerede løsrevet fra MobileMe.

MobileMe-galleriet ser ikke ut til å bli med over til iCloud, det samme gjelder iDisk. Hva som skjer med filer lagret med iDisk vet vi foreløpig ikke, og Apples overgangsdokument sier enn så lenge ikke et ord om dette.

LES OGSÅ:

De 10 viktigste nyhetene i iOS 5

Les om:

Nett-tjenester