Apple med 3D-kart?

Apple med 3D-kart?

Kjøper Saabs missil-teknologi.

Apple kjøper C3 Technologies, Saabs tidligere hemmeligstemplede 3D-kartteknologi som ble brukt til missilstyring.

Mange nordmenn vil allerede kjenne til teknologien som ligger til grunn for 3D-kartene som brukes i eiendomsannonsene til Finn.no.

Apple har fra før av kjøpt kart-selskapene Poly9 og Placebase. Det er ikke så ofte Apple kjøper andre selskaper - noen ganger gjøres dette av strategiske grunner, andre ganger for menneskene, eller også for selve teknologiene.

Det har vært stille rundt Apples kart-satsning, i den grad den finnes. Men når man nå sitter på såpass mye IP (intellektuell eiendom) - og etter sigende er kjerne-teamet til C3 i Sverige fremdeles operativt - så er det all grunn til å tro at det jobbes aktivt med saken.

De fleste tror selvfølgelig også at dette er nok et skritt i retning av en løsrivelse fra avhengigheten man har til Google, som i dag leverer de innebygde karttjenestene i iOS på iPhone.

Slik funker det

C3-teknologien fungerer slik at en langs sekvense av bilder tas ved overflygninger. Detaljgraden er med en oppløsning på ned mot 10 centimeter. Disse bildene analyseres og settes sammen i ettertid digitalt, og gir grunnlag for ekstrahering av en 3D-modell som har en nøyaktighet ned mot 30 centimeter.

Modellen påføres teksturer automatisk, og blir dermed en fotorealistisk digital 3D-modell av scener som byer og landskap. Teknologien kan brukes til alt fra simuleringer, til kart- og visualiseringstjenester, til katastrofe-kartlegging. Man kan gå fra fugle-perspektiv og helt ned til gate-visning.

Mange muligheter

Hva vil så Apple bruke dette til? En innebygget navigasjons-tjeneste i iPhone, stemmestyrt via Siri? En kjerne for Augmented Reality-støtte, direkte innebygget i iOS 5? Målrettet markedsføring basert på geofences og stedsgjenkjenning? Automatisk analyse og tagging av fotografier tatt med iPhone-kameraet? Integrering av trafikk-data i GPS-systemer?

Vi får se. I mellomtiden kan du se en video som demonstrerer teknologien nedenfor, inkludert en 3D-flyover av Oslo (tatt før 22. juli i år).

Via 9to5Mac og NyTeknik.

Les om:

Nett-tjenester