Apple vil inn i bilen din

Apple vil inn i bilen din

Lanserer CarPlay for en rekke bilmerker.

Mobilbruk i bil er et hett emne, men de som ønsker å bannlyse mobilen i bilen, må slåss mot sterke krefter både i bilbransjen og blant produsentene av mobilteknologi.

Apple lanserer denne uka CarPlay, en utvidelse av iOS 7, operativsystemet for iPhone.

Løsningen gjør det mulig for iPhone-brukere å la mobilen «overta» skjermen i dashbordet på en måte som gir tilgang til mobilfunksjoner uten at trafikksikkerheten svekkes.

Ferrari, Mercedes og Volvo klare

De første bilprodusentene som tar CarPlay i bruk allerede denne uka, er Ferrari, Mercedes-Benz og Volvo, ifølge en pressemelding fra Apple.

Listen over bilprodusenter som vil forberede bilene sine for bruk av CarPlay, er lang og omfatter BMW, Ford, GM, Honda, Hyundai, Jaguar Land Rover, Kia, Mitsubishi, Nissan, Peugeot, Citroën, Subaru, Suzuki og Toyota.

Med CarPlay aktivert kan bilføreren enkelt ringe og ta imot telefonsamtaler, lytte til musikk, skifte radiostasjon, bruke Apples kartprogram og få opplest innkomne tekstmeldinger og e-postmeldinger – alt bare med stemmekommandoer eller et kjapt trykk på skjermen.

Mye av poenget med systemet er at mobilbruken i bilen ikke skal ta oppmerksomhet vekk fra kjøringen.

Standarder underveis

Apple er naturligvis ikke alene om slike løsninger. På den store mobilmessen i Barcelona i forrige uke presenterte Car Connectivity Concortium (CCC) løsningen MirrorLink, som skal gi en standard-basert sertifisering av mobilløsninger for bilprodusentene.

CCC arbeider sammen med «alle relevante bilprodusenter i Europa» og spiller på lag med både Android, Windows Phone og BlackBerry, men har ikke lykkes i få med seg Apple.

– Vi vil gjerne ha med Apple, men de foretrekker altså å kjøre sin egen proprietære linje, sa en talsmann for CCC til macworld.no i Barcelona.

Den første MirrorLink-løsningen blir presentert av Peugeot Citroën på Geneva International Motor Show senere denne uka.

Uten distraksjon

Apple har samarbeidet lenge med utvalgte bilprodusenter for å integrere iPhone med bilens «infotainment-system», men er nå altså klar med en komplett løsning som enkelt skal kunne tilbys av alle.

– CarPlay er designet fra starten av for å gi bilføreren en utrolig opplevelse av bruken av iPhone i bilen, sier Greg Joswiak, markedssjef for iPhone og iOS hos Apple. Han hevder at CarPlay lar bilføreren benytte iPhone i bilen med minimal distraksjon.

Også Apples system får sin debut på bilutstillingen i Genève denne uka.

Siri i sentrum

Apples delvis norsk-utviklede stemmetjeneste Siri står sentralt i CarPlay-systemet. Når CarPlay aktiveres i bilen, er det Siri som gjør at bilføreren enkelt kan finne frem i sitt kontaktpersonregister, starte telefonsamtaler, svare på oppringninger og lytte til stemmebeskjeder.

Innkomne meldinger kan besvares via tale uten at føreren trenger å ta blikket vekk fra veien. Man kan diktere svar på meldinger eller ganske enkelt sette i gang en telefonsamtale.

CarPlay er tett integrert med Apples (noe omstridte) kartprogram, og i samarbeid med Siri kan man enkelt gjøre alternative veivalg, få varsler om trafikkproblemer underveis og få talebeskjed om antatt ankomsttid.

CarPlay støtter tredjepartsløsninger som Spotify og iHeartRadio.

Apple CarPlay er tilgjengelig som en oppdatering til iOS 7 og fungerer med mobiler som har Lightning-kontakt, inkludert iPhone 5s, iPhone 5c og iPhone 5.

Systemet vil bli tilgjengelig i utvalgte bilmodeller som kommer i salg i løpet av 2014, ifølge Apple.

Nett-tjenester