Bedre fotnoter i Safari

Bedre fotnoter i Safari

Norsk Safari-utvidelse holder fokus.

Aldri mist fokus mer med denne Safari-utvidelsen.

Norske Hans Petter Eikemo har laget en fortreffelig Safari-utvidelse som lar deg se anker-lenkede fotnoter i nettleseren uten å bli transportert ned til bunnen av siden.

Elegant

Problemet med fotnoter kjenner vi allerede fra trykte bøker, for eksempel fra akademisk materiale. Den utfyllende note-teksten er gjerne samlet helt mot slutten av boken eller kapitlet, bare unntaksvis nederst på samme side. Men selv da er det en disruptiv leseopplevelse, da fokus flyttes fra teksten og over til et annet sted.

I bøkene er det heldigvis noe mer taktilt over brukeropplevelsen som gjør at man med fingrene kan holde oppe den delen av boken der notene finnes. På en nettside vil siden rulles ned til der notene bor, vanligvis nederst på siden. Og det å finne veien derfra til der du kom fra er som oftest et ork.

Eikemos løsning er elegant - nettsiden dimmes ned slik vi kjenner fra Lightbox-visninger av bilder i nettsider, og fotnote-teksten blendes inn. Lukk note-vinduet og du er tilbake der du kom fra.

Også til Chrome og Firefox

Footnotify finnes som et skript som kan innebygges i nettsider på publiseringssiden, men kan også lastes ned som en utvidelse til Safari 5 eller senere. Du kan laste ned den her. Du også kan se andre eksempler på utvidelser på en egen Apple-side her.

Footnotify finnes også for Chrome og er også portet til Firefox.

Etter at du har installert tilleggsmodulen kan du teste den på for eksempel denne Wikipedia-siden om Apple, eller også direkte på Ideon-siden der skriptet er bakt inn for alle.

Les mer om Footnotify hos Ideon her. Du kan følge Eikemo på Twitter her.

Nett-tjenester