Crowdsourcer skjæroppdagelser

Crowdsourcer skjæroppdagelser

Redningsselskapet og Nordeca vil kartlegge fremmede grunner med din hjelp i ny sjøkartapp.

Det er mye ukartlagt grums ute i den norske skjærgården.

Redningsselskapet og Nordeca, et selskap som driver med geografiske informasjonstjenester, påpeker at det rapporteres inn 1500 udokumenterte skjær og grunner hvert år.

De kommende årene forventer Sjøkartverket 28.000 nye slike registreringer.

Nordeca lanseer nå i samarbeid med Redningsselskapet en ny sjøkart-app kalt Båtsportkart, der en av de viktige funksjonene er at båtfører kan merke av på kartet når de kommer over noe slikt på turen og dermed rapportere det rett til Nordeca.

Håpet er å med det oppnå et tryggere og mer oppdatert kart.

– Svært mange båter mangler sjøkart. Det er selvsagt aller mest alvorlig, men selv om du har kart ombord er det viktig at disse er oppdaterte. Har du for eksempel et sjøkart som er ti år gammelt, befinner det seg trolig i dette ene havområdet hundrevis av skjær og grunner som ikke merket av på kartet, sier Thomas Huke, salgs- og markedsansvarlig i Nordeca.

Facebook-funksjon

Kartet fungerer for Ipad og er gratis å laste ned og bruke så lenge du er koblet på nett. Offline-funksjonalitet koster derimot, men der kan du eksempelvis velge ut de kart-områdene du bruker mest.

Blant andre funksjoner finner man en ankeralarm som varsler om båten driver når du ligger for anker, mulighet for å søke etter ting som overnattingssteder og spisesteder, samt kjapp tilgang til din posisjon og viktige telefonnumre om du skulle være uheldig på sjøen.

– Ønsker du å dele dine turopplevelser med venner, gjøres dette blant annet gjennom å ta bilder med kart-appen og spre disse på Facebook. Andre nyttige funksjoner, som du neppe vil dele på Facebook, er nye fiskesteder eller stedene hvor du satte krabbeteinene. Med en enkelt tastetrykk markeres disse slik at det blir lett å finne tilbake, sier Huke.

Supplement

Informasjonsansvarlig Frode Pedersen i Redningsselskapet mener likevel papirkartet fortsatt bør ligge ombord.

– Digitale kartløsninger er gode supplementer ombord. Spesielt for båtførere som mangler navigasjonskunnskaper. Jeg vil imidlertid advare mot kun å basere seg på slike digitale kartløsninger. Batteriene kan gå tomme, mobiltelefonen eller nettbrettet kan slutte å fungere på grunn av vann eller fukt, eller andre uforutsette ting kan inntreffe. Du bør derfor si ja takk til begge deler, sier han.

Les om:

Nett-tjenester