Dell bruker 5,5 milliarder på skyen

Dell bruker 5,5 milliarder på skyen

Bygger ti datasentre for å utvikle nettskyløsninger til småbedrifter.

It-kjempen Dell skal investere en milliard dollar, rundt 5,5 milliarder kroner, i å bygge opp ti datasentre kloden rundt. For å støtte private nettskyer og hybridløsninger lages gryteferdige pakkeløsninger med maskinvare, programvare og tjenester innebygd.

Målmarkedet for Dell er smb-markedet, sier selskapet i munn med analytikerne. Strategien mot dette massemarkedet med å tilby offentlig nettsky kombinert med kostnadseffektiv private skyer i egenkontrollerte miljø er i tråd med ønskene it-sjefer har til nettskyen.

Les mer: Vil lagre i himmelen

- Nettskyen er fortsatt fragmentert som marked, og det er fortsatt rom for alle aktører som vil prøve seg, sier Matt Eastwood, analytiker i IDC til Computerworlds nyhetstjeneste.

Flytende lagring

Et kjerneelement i de nye maskinvaretilbudene er oppkjøpet av Compellent og deres lagringssystemer. Dell fikk dermed sitt eget storlagringssystem som kunne konkurrere med løsningene de fikk gjennom samarbeidet med EMC. Compellent er lagringsteknologisk interessant i seg selv. Blant annet kan mindre virksomheter med ambisjonene i orden starte i det små med en løsning som skalerer til det helt store. Det gjør Dell i stand til å konkurrere med alle de store spillerne i lagringsmarkedet med egen løsning.

- Med Compellent er lagringstilbudet fra Dell komplett. Fleksibiliteten som ligger i den tekniske ”flytende lagringen” og lisensieringen gir muligheter for bedrifter til å starte med det man trenger og øke kapasiteten etter hvert som behovet melder seg for mer harddisk, uten store investeringer i nye bokser. Gevinsten med lavere harddiskpriser kommer kundene til gode, sier Børre Nygren, lagringsekspert hos Dell i Norge.

Tregangen på tre år

Gartner slapp tall i dag som viser hvilket potensial som ligger i å bygge nettskyløsninger etter Infrastruktur-som-tjeneste (IaaS)-søylen. Dette innebærer virtuelle servere, lagring og nettverksressurser som kunder kan bruke og tilpasse selv. Analytikerne anslår at markedet for IaaS vil øke fra 20 milliarder til 58 milliarder kroner i løpet av de neste tre årene.

Nyhetene i de gryteferdige IaaS-løsningene skal supplere plattformtjenestene Dell i dag tilbyr som virtuelle arbeidsflater og serververtsløsninger.

Les om:

Nett-tjenester