Denne mikken gir best møtelyd

Denne mikken gir best møtelyd

Trønderske forskere har konkludert med hva slags mikrofoner som gjør videokonferansen best.

Lyden er den største flaskehalsen for gode videokonferanser, skriver Forskningsrådets nettside. Akustikken i to rom påvirker kvaliteten på hva du hører. Det kan gi etterklang og støy. Det finnes heller ingen gode standarder for hvordan videokonferanserom bør bygges, mener NTNU-professor Peter Svensson.

Han har ledet et IKT-støttet prosjekt som har sett nærmere på dette. En ny type mikrofon formet som en kule og sammensatt av 32 mikrofonelementer har stått sentralt i forskningen. Algoritmen forskerne har laget for å optimalisere retningsfølsomheten på mikrofonen har gitt internasjonal oppmerksomhet.

Fortsatt dyr

- Algoritmen mikser signalene fra de 32 mikrofonene på den teoretisk beste måten slik at mikrofonen tar opp den lyden man ønsker og undertrykker annen lyd, sier Svensson til Forskningsrådet.

Mikrofontypen kan stå midt på bordet og egner seg godt for konferanserom, men har ikke vært tilgjengelig så lenge og er fortsatt dyr, forklarer han. Utfordringen har vært at folk jo ikke vil bruke hodetelefoner og sitte med egen mikrofon rett foran seg. De ønsker også å slippe og tenke på hvor i rommet de befinner seg i forhold til mikrofonen.

I forskernes beregningsmodell har de derfor måttet ta hensyn til rommets akustiske egenskaper som volum, etterklangstid og avstand fra den som snakker og mikrofonen den som hører på høyttaleren.

Trengs to bra dansere for bra dans

I tillegg må begge deler av videokonferansen ha bra rom, du er bare halvveis om du har et godt rom og den du prater med har et dårlig rom.

- Det finnes en fin formulering om at et videokonferanserom må ha tre funksjoner samtidig: Det må være både et opptaksrom, et møterom og et lytterom. Alle de tre «rommene» må fungere bra akustisk for å få et optimalt videokonferanserom, sier Svensson.

Forskningen har pågått i samarbeid med Cisco.

Nett-tjenester