- Derfor skal du velge IE

- Derfor skal du velge IE

Den nye betaversjonen av Microsofts nettleser har kommet. Sikkerhet og brukeropplevelse skal gjøre Internet Explorer til en vinner.

Klokka 21.00 norsk tid ble den andre betaversjonen av Internet Explorer 8 lagt ut for nedlasting. Forrige betaversjon ble utgitt i mars, og hvor mange slike versjoner det kommer før det produktet er ferdig er enda usikkert. Det som er sikkert, er at det foregår en nettleserkrig, og at Microsoft ikke ligger på latsida.

Microsofts nettleser dominerer i dag markedet, med 73 prosent av markedet. Firefox er programmets største konkurrent, og hadde i utgangen av juli en markedsandel på 19,2 prosent.

- Hvorfor skal man velge deres nye nettleser i stedet for Firefox og andre løsninger?

- På grunn av brukeropplevelsen, sikkerheten og produktiviteten, sier sikkerhetsdirektør Ole Tom Seierstad i Microsoft Norge.

BRUKEROPPLEVELSEN

Den nye versjonen av Internet Explorer kommer med en rekke nye funksjoner, som konsentrerer seg rundt Seierstads tre grunner for å velge løsningen. Brukeropplevelsen skal økes med en rekke nye funksjoner, som for eksempel "Accelerators".

Disse gjør at man for eksempel kan markere en gateadresse på en nettside, og så få opp et kart i en boks som viser hvor dette er, uten at brukeren går ut av nettsiden. Dette fungerte dårlig da Seierstad skulle vise det fram for pressen onsdag, men lover at dette vil bli forbedret når den norske versjonen slippes i løpet av september.

LES OGSÅ: IE holder stand mot Firefox

En annen funksjon Microsoft drar fram er "Web Slices". Man kan markere et element på en nettside, for eksempel en boks fra en nettauksjon. Denne boksen kan dermed tas inn i nettleseren og leses direkte fra brukergrensesnittet. Man slipper dermed å gå inn på siden om og om igjen for å se hvordan auksjonen går.

Også adressefeltet i nettleseren er forbedret. Dette fungerer nå også som en søkefunksjon i dine favoritter, historikk og RSS-ene du abbonerer på.

- Vi vet at 80 prosent av nettbrukerne stort sett bruker de samme sidene hver gang de surfer. Med disse funksjonene kan du jobbe mye raskere og enklere, mener Seierstad.

SIKKERHETEN

Også sikkerheten har fått mye fokus i den nye versjonen. Nettet flommer over av trusler, og Internet Explorer 8 skal hjelpe brukerne med å stoppe dem. "InPrivate Browsing" er en modus hvor man kan bruke nettet uten å etterlate seg noen lokale spor på maskinen.

LES OGSÅ: Rekordtall for Safari

- En pornomodus?

- Det kommer an på hvem du skriver for hva du vil kalle den. Den er nok mer beregnet for bruk på internetkafeer og på maskiner hvor det er flere brukere, smiler sikkerhetsdirektøren.

En rekke andre funksjoner inneholder blant annet brukerkontroll over hva slags kode som får kjøre på nettsidene, visualisering av toppdomenet du er på, samt diverse filtre mot trusler som phishing, XSS, DEP, XDM og XDR skal gjøre nettlesing til en trygg affære.

- Vi har nå en veldig, veldig trygg nettleser, lover Seierstad.

NYTT: Du leser en artikkel om Microsoft, høyreklikker på navnet, får opp et kart og finner ut hovedkvarteret er langt fra der du bor. Et eksempel på en "Accelerator", eller "Activities" som det het i den første betaversjonen.

UTVIKLERNE

For at alle de nye funksjonene skal fungere, må nettsidene være kompitable med den nye nettleseren. Børge Hansen er teknologirådgiver i utvikling- og plattformavdelingen i Microsoft Norge, og forteller at mye har blitt gjort for at utviklerne skal ha en lettere nettleser å utvikle for.

LES OGSÅ: XP SP3 låser Internet Explorer 7

- Det er en rekke forbedringer og funksjoner for utviklere, som for eksempel bedre Ajax-støtte og andre forbedringer i utviklerplattformen. Dette gjør hverdagen enklere, sier Hansen.

Dessuten skal ytelsen være bedre i den nye Internet Explorer. Det til tross for at Microsoft har valgt å la alle fanene du åpner i programmet kjøre i egne prosesser. Om ytelsen er bedre enn i andre nettlesere kan ikke Microsoft Norge svare på, men de mener uansett at den " brukeropplevde ytelsen" er viktigst. Og den mener de ikke overraskende er svært god.

Det har tidligere vært et problem at mange benytter gamle versjoner av programmet. Hvordan den nye versjonen skal nå ut til brukerne er ennå ikke avgjort. Men det blir lovet at den nye versjonen skal ha mindre problemer med å lese eldre nettsider enn det andre versjoner har hatt, og at den dermed raskere skal finne veien ut til folket. Dessuten jobber Microsoft Norge opp mot store norske nettsider for å få de til å benytte seg av programmets nye funksjoner. Dermed skal folk også raskere se nytten av å oppgradere.

KRIGEN

Men til tross for nye funksjoner og store ord, velger som sagt mange å ikke bruke Internet Explorer, til tross for at den følger med Windows og på mange måter derfor er det enkleste valget.

LES OGSÅ: Microsoft skal fikse andres feil

- Hvorfor tror du at folk velger bort nettleseren deres, og heller bruker for eksempel Firefox?

- Nei... Det er jo et godt produkt det også, som er lett tilgjengelig og gratis. Det er fritt marked! smiler Seierstad.

- Men tenker dere ikke over hva de vil ha som Internet Explorer ikke gir dem?

- Klart vi gjør det. Vi prøver jo å overgå hverandre hele tiden, sier Hansen, før Seierstad skyter inn:

- Det er nok mange følsesmessige grunner, også.

Les om:

Nett-tjenester