Dette gjenstår i HTML5

Dette gjenstår i HTML5

Første produkter lanseres i mars, men standarden er tidligst ferdig i 2014.

Standardisering av neste versjon av sidebeskrivelse av nettsider, HTML5, blir ikke ferdig standardisert før om tre år. Men 2011 er likevel viktig: Funksjonslisten skal låses. Og de første produktene som tar HTML5 i bruk blir allment tilgjengelig for alle brukere.

- Det som gjenstår er finslipingen av multimedia-funksjonene i HTML5. Deretter er det et treårsløp med å skrive ut spesifikasjonene, få dem godkjent og etablere testløsninger som skal brukes for å sjekke at HTML fungerer på tvers av nettlesere og andre teknologier, forklarer Ian Jacobs, kommunikasjonssjef for W3C (World Wide Web Consortium) til Computerworlds nyhetstjeneste.

W3C har hånd om mye av standardiseringsarbeidet på web.

Store multimedia-hull

Dynamisk web-innhold uten innpluggsmoduler som for eksempel Adobe Flash er en av hovedgrunnene til at forventingene til HTML5 er så store. Siden dette henger sammen med resten av medieegenskapene i språket, er det også her det gjenstår mest.

En av de viktigste funksjonene er multitracking, som i denne sammenhengen innebærer samkjøring av flere typer medie-spor i én presentasjon. Et eksempel på dette er avspilling av video i video, eller støtte for stemmer fra flere mikrofoner på én gang i et nettpraterom.

Noe som ikke er på trappene, er et felles video-codec. Dette skyldes at deltakerne i standardiseringskomiteen ikke ha klart å bli enig om én codec basert på åpen kildekode. Flere videoformater betyr at man må trenger støtte for flere format i nettleseren. Hvordan dette skal gjøres overlates til hver enkelt nettleserleverandør. HTML5 vil beskrive hvordan grensesnittene (API-ene) til disse codec-ene skal lages.

- Dette er ikke en kritisk faktor for HTML5. Det er plagsomt for utviklere av applikasjoner, men det vil være enkelt å jobbe seg rundt, sier Jeffery Hammond hos Forrester Research.

En annen modul som ikke blir med, er støtte for WebSocket. Grunnen er krav til sikkerhet, det har ikke vært mulig å ta toveiskommunikasjon i WebSocket i bruk uten å øke sårbarheten i protokollen.

Til en nettleser nær deg

HTML5 vil bli støttet i de nye versjonene av Internet Explorer, Mozilla Firefox og Google Chrome. IE9 vil også bli støttet i mobilutgaven laget for Windows Phone 7. Dermed åpner det seg enda flere muligheter for den som skal utvikle innhold for mobile enheter.

Til tross for fristen fra W3C og produkter som snart er klare, er ikke HTML helt kommet hjem for melkes.

- I 2007 regnet vi i W3C at HTML5 skulle være klar i 2010. Det fikk vi ikke til, poengterer Ian Hickson, som er en av hovedredaktørene for spesifikasjonene til HTML5, og åpner for at protokollen kan utsettes igjen.

Dette er snodig nok også grunnen til at kommunikasjonssjef Jacobs i W3C mener at det riktig av leverandører å ta i bruk den uferdige standarden allerede nå.

- Vi ber internettsamfunnet ta dette i bruk allerede nå. Vi trenger flere tilbakemeldinger fra praktisk bruk slik at den endelige versjonen av HTML5 fungerer best mulig på flest mulig plattformer og miljøer, sier han til IDGNS.

Nett-tjenester