Dette er nytt i Safari 5.1

Apple har oppdatert nettleseren sin med flere nye funksjoner, deriblant en leseliste og et nytt nedlastingsvindu.

Publisert Sist oppdatert

I forbindelse med lanseringen av OS X Lion, har Apple oppdatert nettleseren Safari versjon 5.1. Den innebygde nettleseren i OS X kommer med flere Lion-fokuserte endringer og forbedringer, men brukere av Snow Leopard og Windows får også være med på (noe av) moroa.

Her er en gjennomgang over hva som er nytt og annerledes i den nyeste versjonen av Safari, med størst fokus på OS X Lion.

Leseliste

Selve flaggskip-funksjonen i Safari 5.1. Leseliste, eller Reading List som den heter på engelsk, lar deg "lagre" interessante artikler for senere lesing. Når du kommer over en artikkel på nettet som du ikke har tid til å lese med en gang, eller som du vil spare på til en senere anledning, går du bare til menyen Bokmerker og velger Legg til i leselisten (eller trykker på Shift-Kommando-D) og så legges artikkelen til i listen.

Du kan se på Leselisten din (nesten) når som helst - den er tilgjengelig som en sidelinje på venstre side i Safari-vinduet. Dette gjør du ved å velge Vis > Vis leseliste, klikke på Leseliste-ikonet (som ser ut som et brillepar) i Safaris bokmerkelinje eller ved å trykke på Shift-Kommando-L. Her befinner dine lagrede artikler seg, listet opp med tittel, nettstedets favicon (web-ikon) og en liten forhåndsvisning av innholdet på nettsiden. Klikk på en hvilken som helst artikkel i listen for å åpne den i hovedvinduet i Safari.

Når Apples nye iCloud-tjeneste er oppe og går til høsten, vil du for øvrig kunne synkronisere Leselisten din mellom Mac-er og iOS-enheter.

Leseliste blir også tilgjengelig i Safari i IOS 5.

Leseliste har mange likheter med tjenester som Instapaper og Read It Later, men Apples løsning mangler en del av funksjonene som gjør disse tjenestene så populære. For eksempel lagrer ikke Leseliste artikler for offline lesing - lagrede artikler kan kun leses når du er koblet til internett. Artiklene lagres heller ikke i et lesevennlig format strippet for reklame og lignende som Instapaper, til tross for at dette er mulig med Safaris egen Leser-funksjon (Reader).

Instapaper lar deg også organsiere lagrede artikler i mapper, dele listen med artikler med venner, legge til artikler via e-post og laste ned artikler i formater optimalisert for ulike enheter. Instapaper-appen til iOS lar deg også spore nåværende leseposisjon når du bytter mellom enheter, og en haug med apper til både Mac og iOS lar deg legge til artikler til Instapaper-listen uten at du først må åpne artiklene i Safari. I tillegg fungerer Instapaper i alle nettlesere, ikke bare Safari.

Apples Leseliste er med andre ord en relativt simpel og enkel-å-bruke "les senere"-funksjon som vil nære nyttig for mange til et visst punkt. Avanserte brukere vil enn så lenge få mer utbytte av tjenester som Instapaper, Read It Later eller lignende.

Nytt nedlastingsvindu

En annen synlig nyhet i Safari 5.1 er et nytt nedlastingsvindu. I eldre versjoner av Safari var nedlastingsoversikten tilgjengelig i et separat vindu i nettleseren. I Safari 5.1 har Apple integrert den i selve nettleservinduet - den kalles nå for nedlastingsliste. Listen er plassert bak en nedlastingsknapp til høyre for nettleserens verktøylinje. Klikk på denne knappen for å få opp et sprettoppvindu som lister opp alle nedlastinger, sortert etter nyeste øverst. Det er for øvrig ikke mulig å ha nedlastingsliten synlig til enhver tid. Når du klikker et annet sted i Safari, forsvinner listen.

Det nye nedlastingsvinduet har vært etterspurt av mange, men den integrerte løsningen er ikke optimal i alle situasjoner. Når filer lastes ned, vil du se en fremdriftsindikator på nedlastingsknappen. Mens indikatoren kan være nyttig for å se hvor langt en nedlasting har kommet uten å måtte sjekke i et separat vindu, kan du ikke overvåke flere nedlastinger samtidig uten å måtte åpne nedlastingsvinduet.

iOS-inspirert styring

Som i Lion, kommer Safari 5.1 med en rekke berøringsbaserte fingerbevegelser for de med kompatible styringsenheter, som Apples Magic Trackpad, Magic Mouse og nye MacBook-styreflater. Hvis du for eksempel dobbelttrykker på et tekstavsnitt - med med to fingre og ikke én som i iOS - vil Safari zoome inn på det avsnittet eller tekstområdet; dobbeltrykk for å zoome ut igjen. For zoome inn og ut på en nettside kan du gjøre en knipebevegelse med tommelen og pekefingeren.

Du kan også sveipe med to fingre til venstre for å gå tilbake en side i den nåværende fanehistorikken, eller til høyre for å gå til neste side. Merk at hele siden "sklir" av skjermen, noe som får det til å se ut som du bytter mellom faner. Dessverre finnes det ingen fingerbevegelse for den oppgaven.

Fullskjermmodus

Safari 5.1 kommer også med en annen av Lions store nyheter: fullskjerm-modus. Klikk på fullskjerm-knappen i det øverste høyre hjørnet av Safari-vinduet (eller trykk på Ctrl-Kommando-F). Menylinjen og Dock-linjen forsvinner, og det nåværende Safari-vinduet strekker seg for å fylle hele skjermen, og vinduets tittellinje og bokmerkelinje forsvinner for å gi deg mer plass på skjermen. Denne nye fullskjerm-visningen er faktisk et nytt arbeidsområde, slik at du kan bytte mellom den og andre apper ved å sveipe til siden med tre fingre. Flytt musepekeren til toppen av skjermen for å få opp menylinjen og bokmerkelinjen.

Fullskjerm-modus er kjekt i noen apper, spesielt på mindre skjermer, men mange nettsider i dag har en maksimumbredde, hvilket betyr at når du er i fullskjerm-modus, ender Safari-vinduer opp med masse tomrom på hver side. I tillegg er det vanskelig å gå mellom vinduer om du har flere Safari-vinduer åpne i fullskjerm-modus. Apple har riktignok gitt utviklere tilgang til verktøy som kan gjøre det mulig for andre å lage fullskjerm-webapper som utnytter skjermvinduet på best mulig måte.

Sikkerhet og personvern

Safari 5.1 kommer med en rekke forbedringer hva gjelder sikkerhet og personvern for alle brukere. For det første legger ikke Autofyll-funksjonen inn din personlige informasjon i nettskjemaer automatisk før du har gitt din godkjenning til det. Du kan også velge hva slags informasjon som skal fylles ut.

I Safari-innstillingene finnes det et nytt Personvern-panel med en rekke personvern-relaterte innstillinger som tidligere befant seg under Sikkerhet. Personvern-panelet er nå stedet for å velge når Safari skal lagre informasjonskapsler og hvor du kan se informasjonskapslene som allerede er lagret. Safari 5.1 viser i tillegg nøyaktig hva slags data nettleseren har lagret for en nettside: informasjonskapsler, mellomlagringsfiler, databaser og annen lokal lagring. Tidligere ble kun informasjonskapslene vist. Du kan nå også slette all lagret data, for enten en spesifikk nettside eller for alle nettside, med ett eneste klikk.

Safari 5 kom opprinnelig med en innstilling for å godkjenne eller nekte adgang til din stedsinformasjon (geolocation) når et nettsted ba om det. I Safari 5.1 får du litt mer kontroll over stedsinformasjonen: alternativene dine (under panelet Personvern) er nå å avvise tilgang fullstendig, å bli spurt én gang for hvert nettsted eller å bli spurt en gang om dagen for hvert nettsted.

Til slutt hevder Apple at Safari 5.1 (kun i Lion) kommer med bedre sandkasse-teknologi, som er en teknologi som isolerer hvert nettsted og hvert webapp slik at de ikke får tilgang til andre data fra andre nettsteder, webapper eller på datamaskinen din.

Annet

Safari 5.1 kommer også fått en rekke mindre endringer. Når du for eksempel Kommando-klikker på en kobling for å åpne den i en ny fane, åpnes den nye fanen rett til høyre for den nåværende fanen, i stedet for helt i høyre ende av fanelinjen.

En annen nyhet som vil være nyttig for nye Mac-brukere er at nettleseren byr på tettere konto-integrasjon med andre OS X-apper. Når du for eksempel logger inn på en Gmail-konto for første gang fra Safari, vil OS X tilby seg å automatisk sette opp kontoen i Mail, iCal, Adressebok og iChat.

Det er også mulig å gjøre søk (Kommando-F) i artikler etter tekst som enten starter med eller innholder søkestrengen. Klikk på forstørrelsesglasset i søkefeltet for å bytte mellom de to alternativene.

Blant endringer som er gjort under panseret finner vi støtte for flerkjernede prosessorer og generelt bedre ytelse, forbedret grafikkytelse, bedre støtte for HTML5, støtte for MathML og WOFF og nye CSS-funksjoner.