Du kan snakke til Chrome 11

Du kan snakke til Chrome 11

Googles nye nettleser er ute i beta, og skal skjønne hva du sier. Prøv selv.

Google har akkurat lansert nettleseren Chrome 10, men neste versjon er allerede ute i beta.

Chrome 11 tar i bruk stemmegjenkjenning for å benytte menneskelig tale som input, teknologi som er en del av HTML5.

Direkte i nettleseren

Stemmegjenkjenning er ikke noe nytt, men til forskjell fra tidligere skal dette nå støttes direkte i nettleseren, uavhengig av for eksempel innstikksmoduler eller Flash-verktøy.

Med det nye HTML5 API-et kan alle utviklere gi sine nettapplikasjoner mulighet til å oversette stemme til tekst, skriver Google i en blogg.

- Når en nettside støtter denne funksjonen, klikker du bare på et ikon, og snakker i datamaskinens mikrofon. Lyden som tas opp sendes til taleservere for transkripsjon, og dukker opp som skrift på skjermen, skriver Google.

HTML5

Computerworld har testet den nye funksjonen, med vekslende hell. Det fungerte relativt bra når vi snakket tydelig og med ”stiff upper lip”, som det sømmer seg en engelsk adelsmann. Transkripsjonen gikk svært raskt.

Du kan teste selv på denne demonstrasjonssiden, og hvis du blar med piltastene kan du også utforske og eksperimentere med en rekke andre HTML5-funksjoner, som gir et godt innblikk i hva den nye webstandarden duger til.

Både Chrome 11 og stemmegjenkjenningen i HTML5 er fortsatt under utvikling, og det er uklart når fullversjonen er ferdig.

Nett-tjenester