En global fest for internett

En global fest for internett

Dette er dagen for å feire og forsvare internett, ifølge arrangørene av OneWebDay.

I dag markeres OneWebDay for tredje året på rad. OneWebDay ble inspirert av "Earth Day", og er, ifølge nettsiden deres en slags " miljøbevegelse for internettets økosystem".

Hvert år velges en spesielt viktig verdi for nettet, bestemte bekymringer settes fokus på, og målet er å samle en global gruppe mennesker som vil beskytte og forsvare nettet og dets fremtid.

Verdien som fokuseres på i år er online deltagelse i demokratiet, og bekymringene som fokuseres spesielt på er tilgang til internett, sensur, og individuelle ferdigheter når det gjelder hvordan bruke nettet.

Kjendiser
OneWebDay får støtte av en rekke internett-kjendiser, slik som Larry Lessig, Craig Newmark, og Jimmy Wales, men også større enheter er med på å feire dagen, slik som byen San Francisco som vil øke nettilgjengeligheten i fattige strøk av byen ved hjelp av eldre, oppussede datamaskiner.

Blant tips for hvordan du kan bruke denne dagen til å hjelpe nettet nevnes å bytte til en standard-kompatibel nettleser som Firefox eller Opera, å redigere en artikkel på Wikipedia, og å bli med i en rettighetsorganisasjon for internett, slik som EFF. I Norge har EFF en søsterorganisasjon i EFN. Flere tips finner du på onewebday.org .

Verdensomspennende

OneWebDay skal selvsagt markeres på en rekke kjente steder rundt om på nettet, slik som Facebook, Twitter, og Flickr, samt på en egen blogg. Men også offline skal det feires, og det har blitt registrert markeringer i hele 34 byer i USA, Europa, og Australia. Den nærmeste Norge blir i København.

Vi vil ønske alle en god OneWebDay, og vi håper at vi neste år også kan delta på en markering her i Norge!