Endelig Flash på nettbrett

Endelig Flash på nettbrett

Adobe snart i mål med vesentlig Ipad-mangel - for Android.

Etter at Apple omstartet nettbrett-markedet i fjor, var en av mange kritiske merknader at Ipad ikke støttet Flash.

Den manglende støtten for Adobe-teknologien reduserer hvor dynamisk og levende web oppleves på Apple-produktet. Også store mengder nettsider hvor Flash er tatt i bruk, er uleselige på Apples nettbrett.

På den annen side har Flash fått massiv kritikk på grunn av mange sikkerhetshull og -sårbarheter de siste årene.

Apple-sjef Steve Jobs selv listet seks grunner til at Flash ikke får plass på selskapets nettbrett.

Les saken her: Jobs fortsetter Flash-krigen

Men Flash er snart klar for neste versjon av Googles Android, kalt Honeycomb, som blir spesiallaget for nettbrett. Android 3.0-versjonen skal slippes i løpet av våren, og Adobe annonserte denne uka at de vil være klar med en Flash-versjon for Android-utgaven i løpet av ”ganske få uker”.

Tavlene kommer til alle i år

Dette innebærer at eksplosjonen av tavler som kommer denne våren vil få kjente brukergrensesnitt i sine nettlesere. Under CES i Las Vegas ble det lansert over 80 modeller av tavler og under mobil-kongressen i Barcelona meldte enda flere seg til. De fleste vil kjøre Android.

- Vi kjenner til over femti nye tavler som kommer med støtte for en komplett web-opplevelse (inkludert Flash-støtte) i løpet av 2011, var offentliggjøringen som ble gjort av Matt Rozen i en blogg hos Adobe.

Adobe har det travelt

Adobe har det travelt med å høste av investeringene i Flash-plattformen før neste generasjon HTML kommer i vanlig bruk. HTML5 er fortsatt noen år unna formell standardisering.

Dette hindrer ikke at både Internet Explorer, Chrome og Firefox varsler HTML5-støtte i sine nyeste versjoner av nettlesere som kommer i løpet av året. HTML5 gir direkte støtte i nettleseren for mye av levende innhold og dynamikk i nettsider uten egne innpluggingsmoduler som Flash. Microsoft annonserte at HTML5 også kom i IE9 for Windows Phone 7 i mai i Barcelona i forrige uke.

Flash versjon 10.2 vil støtte HD-flash-video i smarttelefoner og nettbrett som bruker tokjerneprosessorer. Teknologien vil bli forhåndsinstallert i enkelte nettbrett, og vil ellers være tilgjengelig for nedlasting fra nettet.

Adobe regner med at Flash er installert på 132 millioner enheter innen utgangen av året. Anslagene er dermed økt noe fra tidligere tall fra selskapet.

Nett-tjenester