Endelig klart for IE9-beta

Endelig klart for IE9-beta

I løpet av dagen slippes den første åpne betaen av IE9. Her er noen av nyhetene.

Det er ingen hemmelighet at tidligere utgaver av Microsofts nettleser har gitt mang en utvikler et grått hår eller to. Selskapet har hatt rykte på seg for å være dårlig til å følge vanlige standarder for programmering på nett, og spesielt Internet Explorer 6 ble kjent for sine finurlige løsninger som var avanserte på lanseringstidspunktet, men i ettertid resulterte i enormt mye ekstraarbeid i utviklingen av nettsider.

Nå loves det at problemene skal være en saga blott, og både utviklere og brukere har store forventninger til Internet Explorer 9. Ikke minst ved at IE9 vil følge vanlige nettstandarder, samt støtte HTML5 video og inneholde en helt ny javascript-motor.

LES OGSÅ:

IE 9 beta slippes 15. september

Enklere programmering

Mange web-utviklere og programmerere har allerede testet IE9-teknologien en god stund, ettersom denne har vært tilgjengelig i en så kalt platform preview. Men det er først nå når den første åpne betaen slippes, at Microsofts nye nettleser kommer i en utgave man kan bruke skikkelig. For utviklere gjelder det å lære seg de nye funksjonene, og tilpasse utviklingen etter dem. For brukerne vil det være både ny design og nye funksjoner man må bli vant med.

En av de mest spennende nyhetene er muligheten for å benytte blant annet grafikkortet for å gjøre nettsurfing raskere og mindre tungt for prosessoren. Ikke minst vil dette gi mulighet for nye typer interaktivt innhold på nettsider, ved at man har langt mer krefter å benytte seg av. Maskinvareakselerasjon vil også gi langt større muligheter for bruk at video i høy oppløsning på nettet, med at grafikkortet kan ta over mye av jobben prosessorer tidligere har gjort, mye på samme måte som vi har sett med grafikkort og dekoding av videofiler i HD-oppløsning de siste årene.

LES OGSÅ:

Slik er nettleseren om fem år

Microsoft har også lovet å holde seg til vanlige nettstandarder, og heller tatt en viktigere rolle i videreutvikling av nye standarder, slik at utvikling av innhold spesielt for Internet Explorer ikke er noe tema. På den annen side er ytelsen på en del HTML5-innhold, inkludert HD-video så raskt i Internet Explorer at nettsteder som utnytter disse standardene fullt ut vil kunne oppleves som sørgelig trege i andre nettlesere, frem til de kommer opp med den samme aksellerasjonen i grafikkortet. Det er imidlertid ingen grunn til å ikke forvente at de andre nettleserutviklerne er på ballen og vil komme med tilsvarende grafikkortaksellerasjon om ikke lenge.

I løpet av dagen vil det være mulig å laste ned betaen av IE9 her.

PC World Norge var tilstede på Microsofts utviklerkonferanse i Las Vegas, der Microsoft viste frem IE9-teknologien for første gang: Viste frem IE9.