Facebook til folket

Facebook til folket

Internasjonale teknologikonsern skal bringe internett til de som ikke har.

Gjennom selskapet Internet.org, eid av en rekke internasjonale teknologikonsern inkludert Ericsson, Facebook,Nokia, Opera og Samsung, skal internettets geder ut til de som ikke har, skriver nettavisen E24.

I en pressemelding skriver Guy Rosen, produktsjef i Internet.org, at de er i ferd med å sette i gang et pilotprosjekt i Zambia, hvor omlag 15 prosent av de 15 millioner innbyggerne i landet har tilgang til internett. De fleste i landet skal ifølge Rosen bo i områder med mobildekning, men internett er dyrt å bruke.

En ny app skal sørge for at mobilkunder i Zambia nå skal kunne bruke enkelte nettjenester uten å betale ekstra for bruk av mobildata. Disse tjenestene skal blant annet være Facebook og Wikipedia,i tillegg til tjenester som værmelding, jobbsider og helseinformasjon.

Dersom brukeren vil ut på nett som ikke er inkludert i denne appen vil han eller hun få beskjed om at han må betale for mobildata, som vanlig.

Pilotprosjektet gjennomføres i samarbeid med mobiloperatøren Airtel, som allerede tilbyr gratis mobildata mot Facebook i enkelte afrikanske markeder.

Roy Krøvel, professor ved Institutt for journalistikk og mediefag ved Høgskolen i Oslo og Akershus sier til E24 at et prosjekt som har som formål å utjevne tilgangen til kommunikasjonsteknologi vil være et viktig bidrag til god utvikling, men at det internett ikke er en vidunderkur for fattige.

Andre ting, som tilgang til solid og god utdanning av en viss kvalitet er noe som må være på plass før teknologi kan bidra til å utgjøre en forskjell for de som trenger det mest, påpeker han.

- Det er mange andre aktorer enn bare internett og Facebook som er avgjørende for om vanlige folk får mulighet til å bruke kommunikasjon til å skape seg en bedre framtid, sier Krøvel i E24.