Farvel til Java i nettbanken

Farvel til Java i nettbanken

Bankid lover ny, Java-løs frontend i HTML og Javascript utviklet av Knowit og Nets.

Java i nettleser og på skrivebordet har fått veldig mye negativ omtale de siste årene. Spesielt en rekke alvorlige sikkerhetsproblemer har fått flere til å revurdere bruk av teknologien.

En av de viktigste er Google, som nylig annonserte at Java-støtten droppes fra den populære nettleseren Chrome i løpet av 2014. Her hjemme i Norge er det nok Bankid som har fått mest omtale på grunn av sin løsning som krever bruk av Java.

Nå kan Bankid endelig opplyse at Bankid 2.0, fri for Java-krav på frontend, bekreftes for 2014.

- Den nye løsningen kjører i nettleseren, og det er ingenting å laste ned for kunden, hverken Java eller egne apper, sier prosjektleder Thorbjørn Sundbøe i en pressemelding.

HTML og Javascript

Konsulentselskapet Knowit har fått oppdraget, og utvikler frontend-delen av Bankid2.0 i HTML, CSS og Javascript.

- Da Java ble valgt var ikke webteknologien moden nok. Det er den nå, og vi kan derfor lage Bankid 2.0 som en responsiv webbasert løsning som fungerer på tvers av operativsystemer, mobiler, nettbrett, PC-er og nettlesere, forteller teamleder Kjetil Rohde Jakobsen i Knowit.

Bankid 2.0 vil dessuten komme i god tid før Java-støtten fjernes fra Chrome mot slutten av neste år, lover Frode Nilsen, drifts- og utviklingssjef i Bankid Norge.

Bankid kan også bruker fra apper for IOS og Android, eller med andre ord, benyttes på smarttelefoner og nettbrett som allerede i utgangspunktet kommer uten Java-støtte. Det kan være greit å huske på i en overgangsperiode, og for de som har tatt steget og fjernet Java fra sine pc-er eller som sitter på OS X.

- Appene er gode å ha i en overgangsfase for alle brukerne av brett og smarttelefon. Appene vil leve så lenge det er behov for dem, sier Nils Inge Brurberg, produktsjef i Bankid Norge.