Firefox 3.5 nærmer seg endelig

Firefox 3.5 nærmer seg endelig

Den etterlengtede Mozilla-nettleseren får RC-stempel allerede i juni.

Firefox 3.5 nærmer seg etter flere måneder med trøbbel.

Tidlig i juni endrer den etter planene status til "release candidate" (RC). Det betyr at det i all hovedsak er finpuss og småplukk som skal til før 3.5 er en fullvoksen sommerfugl.

Om 3.5 RC er velfungerende, har Mozilla potensial til å nå sin egen deadline som er innen første halvår er omme.

Firefox-direktør Mike Beltzner publiserte et optimistisk notat på nettsiden sin torsdag forrige uke.

- Vi setter et beinhardt kodefrys-mål for 3.5 RC 20. mai, skriver han.

Første uka

Kodefrys, eller «code freeze», er et begrep som innebærer at selve programkoden i utgangspunket ikke skal røres lenger, fordi programmet skal overleveres til interne testere.

- Vi sjekker ut tidsskjemaet tirsdag, men det ser ut som mållinjen i aller høyeste grad er i sikte! skriver Beltzner.

Om det blir kodefrys som planlagt på onsdag, vil RC komme første uka i juni ifølge Beltzner.

Det er rundt en måned siden programmet kom i form av fjerde beta. På det tidspunktet mente Firefox-folket at nettleseren kunne bli ferdig mot slutten av juni.

En eller flere RC?

Forrige gang Mozilla kom med utgivelse, versjon 3.0, opererte de med to RC-utgaver. Den siste kom 4. juni, og det ferdige programmet ble gitt ut 17. juni. Om 3.5 RC blir enebarn, kan det med andre ord godt hende Mozilla når målet.

Men Mozilla hadde ifølge utvikler-databasen mandag fremdels 50 blokkerende feil å fikse. Blokkerende betyr at det er snakk om hull av en karakter kapabel til å skape ringvirkninger for utgivelsesdatoen.

Det kan imidlertid godt hende 3.5 RC får en bror av storken, nettopp for å håndtere de 50 problemområdene.

- Selv om vi tar sikte på å gjøre RC1 perfekt, har tidligere Firefox-utgaver trengt opptil tre RC-er før de ble klare til utsending, står det i et Mozilla-notat fra 5. mai .

Forsinket

Firefox 3.5 er i alle tilfeller ekstremt forsinket når man ser på den opprinnelige tidsplanen. Versjonen, som tidligere ble kalt 3.1 – men som altså har byttet navn til 3.5, var egentlig ment å komme sent i 2008 eller tidlig 2009, men har gått på flere smeller underveis.

Blant annet har utviklerne hatt omfattende problemer med den nye javascript-motoren Tracemonkey.

Ifølge selskapet måleselskapet Net Applications har Firefox markedsandel på 22,5 prosent per april. 3.5 Beta 4 brukes av 650.000 folk ifølge Mozillas oppdateringssporing.

Les om:

Nett-tjenester