Firefox 3.6 er her

Firefox 3.6 er her

Raskere og med nye, stilige funksjoner.

Etter fem måneder med betatesting slapp Mozilla i går den ferdige versjonen av Firefox 3.6. En av de viktigste og mest merkbare nyhetene er at Mozilla har skrudd opp hastigheten på flere områder.

Oppstartstiden er raskere og skal ifølge Mozilla være 12 prosent raskere enn Firefox 3.5. Lastingen av nettsider er 20 prosent raskere sammenlignet med forgjengeren.

Personas

Personas er en helt ny funksjon i Forefox som gjør det mulig å enkelt endre utseendet på nettleseren med hjelp av såkalte temaer. På Mozillas nettsider finnes det over 35 000 ulike temaer å velge mellom, og det skal være enkelt å lage sitt eget tema også.

Personas er en forbedret versjon av Firefox Themes som har eksistert en stund. Den største forskjellen er at du med Personas enkelt kan skifte utseende uten å starte nettleseren på nytt - ikke helt ulikt slik det fungerer i Google Chrome.

Sjekker tilleggsprogrammer

Firefox har dessuten fått en bedre funksjon for å kontrollere om dine installerte tilleggsprogrammer er utdaterte. For eksempel vil du få en advarsel når Adobes Flash eller QuickTime trenger oppdatering.

Dette er hva nettsiden Plugin Check gjorde for tidligere versjoner av Firefox.

For webutviklere

For webutviklere har det kommet en rekke interessante nyheter, blant annet støtte for html 5. Det betyr at det går an å vise video og lyd (Ogg Vorbis og Ogg Theora) uten å behøve et eksternt program som Flash.

Firefox 3.6 har også støtte for den nye standarden Web Open Font Format (WOFF) som gjør det mulig å bedre håndtere og vise skrifttyper som brukes på nettsider.

En annen ny funksjon er orientering. Det betyr at på bærbare datamaskiner som har innebygd bevegelsessensor kan Firefox kjenne datamaskinens orientering. Dette kan for eksempel brukes for å lage interaktive spill som kjøres i nettleseren, for eksempel labyrintspill.

Last ned nå

Firefox 3.6 finnes på norsk for Windows, Mac og Linux og kan lastes ned her. En gjennomgang av nyhetene fra Mozillas utviklingssjef, Mike Beltzner, ser du i videoklippet nedenfor.

Les om: