Firefox 4 kan synkroniseres

Firefox 4 kan synkroniseres

Beta 4 lansert med spennende nyheter som Sync og Panorama.

I går slapp Mozilla 4. beta av Firefox 4. I versjonen er det fikset en hel rekke feil, men det er også lagt til nytt snadder. Deriblant kan du nå synkronisere bokmerker, historikk, åpne faner og om ønskelig passord via funksjonen med det treffende navnet «Sync».

Men arbeid er også gjort på fanefronten. Hvem som aktivt bruker verdensveven kjenner vel ikke igjen situasjoner der man plutselig innser det er 30+ åpne faner, og ingen oversikt. Firefox håper å kunne hjelpe med dette, via funksjonen de kaller Panorama.

Oversikt

En knapp øverst i høyre hjørne i betaversjonen, rett over Feedback-knappen, lar deg få opp et eget brukersnitt for faner, inkludert en miniskjermdump av hvordan nettsiden ser ut (bruk CTRL+mellomromstast om du liker snarveisknapper).

Konseptet er at du også skal kunne sortere disse fanene i ulike grupper, om ønskelig. For eksempel kan du da ha alle søkeresultatene og artiklene du har funnet om HTML5 i én gruppe, mens du legger alle som handler om CSS i en annen gruppe. Søkeresultatene, nyhetene og artiklene du har funnet om Chuck Norris kan du legge i en tredje.

Konseptet og funksjonaliteten (vel å merke ikke utseendet, og ikke til sammenligning forøvrig) minner til en viss grad om Windows 3.1s oppdeling av ulike programgrupper i ulike kataloger, ettersom katalogene også for eksempel kan endre størrelse og flyttes rundt.

Maskinvare

Versjonen har også maskinvareaksellerasjon. Tanken er at dette skal avlaste prosessoren når det gjelder grafiske oppgaver som tolkning av tekst og grafikk. Funksjonen er riktignok slått av som standard, ettersom den fortsatt er under kraftig utvikling, men det er mulig å slå funksjonen på ved litt fiksing og triksing.

Ifølge produksjonsnotatene etter slippet i går, er arbeidet med beta 5 i full gang. Kodefrys, når kode i prinsippet skal være ferdig og klar til å kompileres, er satt til fredag denne uka. Koden planlegges kompilert på mandag.

Men Firefox-gjengen er ærlige nok til å si innrømme at de ikke tror det går etter det planlagte tidsskjema da mye gjenstår. De har blant annet Over 100 hull og oppgaver å ta tak i først. Gjengen planlegger også tilsynelatende en sjette beta for Firefox 4, men det forventes at ferdig vare kommer innen året er omme.

Riktignok er ikke alle plugins oppdatert til å støtte versjonen ennå. Twitter-innstikkprogrammet Echofon støtter for eksempel ikke versjon 4 av Firefox.

Les om:

Nett-tjenester