Firefox 4 klar i beta

Firefox 4 klar i beta

Store forventninger til den nye Firefox-nettleseren.

Et nytt utseende og en god porsjon nye funksjoner introduseres i Firefox 4, som ble sluppet på tirsdag og som det er store forventninger til blant entusiastiske Firefox-brukere.

LES OGSÅ:

Slik er nettleseren om fem år

Ny design

Den nye designen i Firefox 4 ligner mye på det vi ser i Opera og Chrome, med faner plassert øverst i nettleseren som standard. Menylinjen er også fjernet, og menyene er tilgjengelig via en enkelt knapp øverst i venstre hjørne, akkurat som i Opera. De designmessige forandringene gjelder imidlertid bare for Windows Vista og Windows 7 foreløpig. Mac O SX og Linux får disse etter hvert.

Under panseret har Firefox 4 bedre krasjbeskyttelse, så dersom en innstikksmodul (Flash, Quicktime eller Silverlight) skulle krasje er det kun denne prosessen som avsluttes, ikke hele nettleseren.

Firefox 4 er basert på Gecko 2.0-webplattformen, som er utviklet av Mozilla Corporation og som nå overvåkes av Mozilla Foundation. Dette er den nest mest populære weblayout-motoren på markedet, etter Trident, som brukes av Internet Explorer, men foran WebKit, som brukes i Safari og Chrome.

LES OGSÅ:

Slik surfer du sporløst

Bedre grafikkstøtte

I likhet med andre moderne nettlesere har Firefox 4 også bedre støtte for HTML5, i tillegg til full WebGL for 3D-funksjonalitet direkte i nettleseren. Googles nye WebM videoformat støttes også.

Mozilla opplyser at selv om den nye nettleseren antas å være stabil for daglig nettsurfing, så er dette en betaversjon som kan ha kompatibilitetsproblemer med noen tilleggsprogrammer som ikke er testet ordentlig ennå.

Den endelige versjonen av Firefox 4 er ventet mot slutten av året, trolig i oktober/november.

Firefox 4 er foreløpig bare tilgjengelig på engelsk, men hvis det ikke oppleves som noen hindring, kan du laste ned betaversjonen her.

LES OGSÅ:

Ny Opera lansert

Les om: