Firefox 4 kommer ikke i år

Firefox 4 kommer ikke i år

Ustabilitet og bugs gjør at nettleseren blir utsatt til neste år.

Mozilla Firefox 4 er utsatt til 2011. Det var meningen at Beta 7 av nettleseren skulle komme i midten av september, men flere kranglevorne bugs og stabilitetsutfordringer har stukket kjepper i hjulene for planen.

- Å ferdigstille dette arbeidet tar lengre tid enn våre tidligere estimater indikerte, sier Firefox-direktør Mike Beltzner på mailinglisten mozila.dev.planning.

Tidlig 2011

Det er nå forventet at slippkandidaten (RC), altså siste utviklerversjon før ferdig vare, kommer tidlig i 2011. Det samme gjelder Beta 7, som kommer før slippkandidaten.

Mozilla utelukker ikke at et kan bli flere RC-versjoner, men sier ferdig vare skal kompileres kort tid etter RC-prosessen er ferdig.

Mozilla utelukker heller ikke at det kan bli flere utsettelser.

- Vi sender ikke ut programvaren før den er klar, sier Beltzner.

Mange beta-versjoner

I mai var den ambisiøse planen at versjon 4 av Firefox skulle være klar i november, men at de ville vente til tidlig i 2011 om dette ikke gikk i orden fordi Beltzner mener «desember er en dårlig tid å lansere et produkt».

Beltzner mener økt antall beta-versjoner er en trend som vil fortsette for Mozilla.

- Regelmessige beta-lanseringer har vært veldig hjelpsomt i å identifisere kompabilitetsproblemer med eksisterende webinnhold, så vi planlegger å fortsette å slippe betamilepæler gjennom desember.

Ikke første gang

Det er ikke første gang Mozilla ligger litt bakpå. Firefox 3.6 ble for eksmepel sluppet i januar 2010 etter mye om og med, rundt to månereder etter den opprinnelige planen.

Mozilla har også gått bort fra noen funksjoner som opprinnelig vat planlagt i versjon 4. Det vites ikke om Mozilla vil revurdere om disse skal inn i nettleseren nå som utgivelsen er utsatt til 2011.

Organisasjonen ser på Firefox 4 som en stor oppgradering, som blant annet skal inkludere en kjappere Javascript-motr, en ny fanehåndterer med kallenavn Panorama og maskinvareaksellerasjon i Windows.

Les om:

Nett-tjenester