Firefox 4 lekker for mye minne

Firefox 4 lekker for mye minne

Mozilla skal minnelekkasjene til livs.

En mer aggressiv utviklermodell skal ta knekken på gjentatte svakheter i Firefox-nettleseren.

Spesielt minnelekkasjer skal tas. Ukentlige utviklermøter skal få bukt med stadige feil.

- Det er har blitt stadig mer åpenbart de siste månedene at vi har et presserende behov for å løse økt minnebehov i Firefox. Etter at vi slapp versjon 4 av Firefox, er tilbakemeldingene at den versjonen bruker mer minne enn forgjengerne og at minnebruken øker over tid med mer bruk, sier Johnny Stenback som er utvikler i Mozilla, til amerikanske Computerworld.

Spiser minne til det sier stopp

En egen Memshrink-strategi skal ta tyren ved hornene. Ukentlige møter mellom utviklere der de skal finne og kverke minnefeil gjennom klar ansvarsdeling skal løse problemet.

- Det er ganske åpenbart at minneproblemene er så store at de ikke kan løses av en person alene, sier Stenback.

Målet ifølge interne wikier hos Mozilla er å få mengden rapporterte minnefeil ned til null, og at antallet skal holde seg der.

Mozilla Firefox er kjent som en minnespiser av rang. Spesielt over tid har nettleseren en tendens til å yte stadig dårligere og treigere, inntil brukeren har reinstallert eller byttet til en alternativ nettleser. Det største problemet er knyttet til at minne ikke frigis i nettleseren når brukeren lukker en fane. Ofte ender det hele med at hele Firefox stopper av to grunner: For alt eller ingenting.

Som en del av strategien for å lykkes i mobile enheter, er det avgjørende at de lykkes. Det framgår også av wikiene som blant annet omtaler Firefox Mobile.

Nesten slått av Chrome

Firefox er under press fra flere kanter. Blant annet avslører Ubuntu-sjef Mark Shuttleworth i Canonical at Firefox bare såvidt berget seg videre som standard nettleser i nyeste Ubuntu-distribusjon. Alternativet som nesten nådde opp var Google Chrome, forteller Shuttleworth i et intervju med amerikanske Network World.

Han utelukker ikke at framtidige versjoner av denne Linux-distribusjonen vil ha Chrome som standard nettleser i stedet for Firefox.

- Arbeidet Google gjør med sin Chrome-nettleser kjørende på den Linux-varianten som skal bli Chrome OS, gir store bedringer i ytelsen til nettleseren. Denne fordelen vil gjelde for andre varianter av Linux også, tror Shuttleworth.