Firefox 4 med bedre faner

Firefox 4 med bedre faner

To spennende nyheter i den fjerde betaversjonen av Firefox 4.

Tirsdag lanserte Mozilla den fjerde betaversjonen av Firefox 4. De to mest spennende nyhetene er bokmerke- og passordsynkronisering, som for så vidt har vært inne i Opera og Chrome en god stund, og en ny fanebehandler.

- Fane-revolusjon

Den nye fanebehandleren, kalt «Panorama», gjør det mulig å organisere faner i grupper. Ifølge Mozilla bidrar funksjonen til å "håndtere og prioritere ditt travle liv på nettet". I stedet for å samle alle fanene i en enkelt fanelinje, plasseres de i grupper som du får tilgang til via et eget vindu.

Mozilla er foreløpig alene om denne typen faneorganisering, ifølge Computerworld US. Apple har sin egen "Top Sites"-funksjon i Safari, mens Google har en funksjon kalt "Most Visited" i Chrome. Begge viser kun en grafisk oversikt over ofte besøkte nettsteder.

Synkronisering

Firefox Sync er den andre store nyheten i den fjerde Firefox 4-betaen. Tjenesten synkroniserer bokmerker, passord, surfehistorikk, åpner faner og annen informasjon på tvers av datamaskiner. Sync har vært tilgjengelig i eldre Firefox-versjoner via et tilleggsprogram kalt Firefox Sync, tidligere Weave.

Betaen kommer også med en rekke andre nye funksjoner, blant annet maskinvareakselerasjon, som skal gjøre det raskere å laste inn nettsider. Foreløpig er funksjonen skrudd av som standard, og fungerer dessuten bare i Windows-versjonen av nettleseren.

Av øvrige nyheter i Firefox 4 er et nytt, Chrome-lignende grensesnitt, beskyttelse mot krasj i innstikksmoduler som Adobe Flash, Apple Quicktime og Microsoft Silverlight. Det er også støtte for HD HTML5 WebM-videoformatet.

Den ferdige versjonen av Firefox 4 skal etter planen slippes i november. Betaversjonen er tilgjengelig for Windows, Mac og Linux i 35 forskjellige språk her.

Les om: