Firefox 4 raskere på Mac

Firefox 4 raskere på Mac

Den nyeste versjonen av Mozilla-nettleseren tar innpå Safari og Chrome.

Mozilla lanserte for kort tid siden Firefox 4. Nettleseren kommer med flere nyheter både over og under panseret, men det er først og fremst på ytelse at den nye versjonen står frem, viser tester gjort av amerikanske Macworld .

Firefox går ikke for å være den raskeste nettleseren på Mac, med Apples Safari og Google Chrome som de to i tet. Men med versjon 4 av Firefox begynner det å likne noe, skriver våre amerikanske kolleger.

Hvor mye kjappere?

Ifølge Mozilla er Firefox 4 mellom tre og seks ganger raskere på å laste inn nettsider enn før. Dette skyldes først og fremst den nye Javascript-motoren Jägermonkey.

- Sammenlignet med versjon 3.6.15 føles Firefox 4 som en helt ny nettleser, skriver amerikanske Macworld i sin testomtale.

På en 2 GHz Core 2 Duo MacBook med 2 GB RAM var den over fem ganger raskere på fremstilling av XHTML, 30 prosent raskere hva gjelder CSS, og nesten fire ganger raskere på JavaScript.

Sammenlignet med Safari 5.0.4, Opera 11 og Chrome 10.0.6 ser forbedringene mer beskjedne ut. Firefox er best på JavaScript, men langt tregere på XHTML og CSS. Firefox kom desidert dårligst ut på fremstilling av CSS.

Merk imidlertid at forskjellene i de ulike testene går fra 0,25 sekunder til ett sekund, så noen enorme forskjeller er det ikke snakk om. Hva slags maskin og nettforbindelse du har kan også ha noe å si på hvor raskt det går.

- Firefox 4 er ikke den raskeste nettleseren, men på innlasting av innhold og surfing føles den kjappere enn den stadig tregere Safari, skriver Macworld.com i sin konklusjon.

Firefox 4 kommer også med en rekke andre nyheter som bedre maskinvareakselerasjon og støtte for WebGL. Nettleseren spiller også av HTML-video i enten Ogg Theora- eller WebM-format, men det er ikke støtte for Apples foretrukne H.264.

Bedre håndtering av faner

Brukergrensesnittet har fått flere forbedringer i Firefox 4. Blant annet kan du nå velge om du vil at fanene skal vises øverst som i Chrome, eller under andresselinjen (også kalt Awesome Bar) som før. Funksjonen heter Tabs on Top, på norsk Faner øverst.

Med en annen ny funksjon kalt App-faner er det dessuten blitt mulig å "låse" faner til fanelinjen for rask og enkel tilgang til dine favorittnettsider. De låste fanene finner du som små ikoner lengst til venstre på fanelinjen i Firefox. En smart funksjon om du alltid vil ha for eksempel Gmail og Facebook (eller Macworld.no) lett tilgjengelig.

Firefox har også fått en ny fullskjermmodus (Shift-Kommando-F). Praktisk! Også på plass er en hurtigmeny for bokmerker (helt til venstre for adresselinjen).

Fanegrupper

Fanegrupper (Panorama på engelsk) er den nye funksjonen for bedre håndtering av mange faner. Som navnet tilsier kan du altså plassere faner i egne grupper. Fanegruppene gir en grafisk oversikt over de ulike gruppene, og du kan enkelt flytte faner mellom ulike grupper. Du kan også navngi de ulike gruppene om du ønsker det. For brukere som har mange faner oppe samtidig kan fanegrupper være kjekt, da det blir enklere å få oversikt over hvilke nettsider som er åpne og ikke.

Synkronisering

En annen stor nyhet i Firefox 4 er muligheten til å synkronisere både innstillinger, bokmerker, passord og åpne faner mellom ulike datamaskiner. Det betyr at om du kjører Firefox 4 hjemme og på jobben, så kan du synkronisere stort sett alt av innstillinger i nettleseren slik at det er identisk uansett hvilken datamaskin du sitter ved. Det er også mulig å synkronisere hvilke faner som er åpne, slik at du kan komme hjem og jobbe med samme nettsider som når du forlot jobben.

Skjul deg for annonsører

I innstillingene for Firefox kan du nå velge at nettsider ikke skal spore deg. Det betyr at Firefox 4 sier til annonsenettverk at de ikke får bruke sporingsteknikk (cookies) for å se hvilke nettsider du besøker. Mange annonsenettverk bruker dette for å kunne lage en profil av deg og deretter vise annonser som annonseselskapet tror du er interessert i. For at sporingsbeskyttelse skal fungere kreves det imidlertid at annonsenettverket også har støtte for teknologien, så funksjonen er ikke helt vantett per dags dato.

Les om:

Nett-tjenester