Firefox blir mer minnegjerrig

Firefox blir mer minnegjerrig

Firefox 7 blir kjappere og mer stabil, ifølge utvikler.

I september er det planer om at Firefox 7 skal sendes ut. Ifølge Mozilla-utvikler Nicholas Nethercote, vil den være signifikant kjappere fordi nettleserens minnelekkasjer tettes, skriver Computerworlds nyhetstjeneste.

Utvikleren gir ære til Memnshrink-projsketet for å tette minnehull som gir kjappere nettleser.

- Firefox 7 bruker mindre minne enn forgjengerne 6, 5 og 4, ofte 20-30 prosent mindre og noen ganger 50 prosent mindre. Dette betyr at Firefox 7 er kjappere – noen ganger drastisk kjappere – og mindre trolig å krasje, særlig hvis du har mange nettsider åpne på likt og/eller holder Firefox kjørende lenge mellom hver omstart, skriver han i en bloggpost.

Lang kamp

Nettleseren har fått mye pepper for å legge beslag på mye minne og ikke frigi det når faner lukkes, og dermed begrense nettleserens ytelse eller i ytterste konsekvens få nettleseren til å krasje.

Organisasjonen bak nettleseren, Mozilla, har kjempet en lang kamp mot produktets minnekonsum. I 2008 ble det gjort arbeid med Firefox 3, som førte til at Firefox 3, 3.5 og 3.6 ble gode sammenlignet med tidligere versjoner samt konkurrenter på det tidspunktet, ifølge Nethercote. Men det strammet seg til igjen i Firefox 4.

27. september?

Firefox 7 er nå i den såkalte Aurora-kanalen, men vil bytte til en mer stabil betaversjon på eller rett etter torsdag neste uke, så da blir det muligheter for å sjekke om minekonsumet føles bedre.

Og etter Computerworlds nyhetstjenestes kalkulasjoner, gitt at Firefox følger sin seksukers slippsyklus, kommer ferdig vare 27. september.

Så langt i år ligger Firefox-brukerandelen hos Computerworld.no på 42 prosent. Ifølge måleselskapet Net Applications er markedsandelen på verdensbasis så langt i år 21,8 prosent.

Les om:

Nett-tjenester