Firefox gjør mega-jafs

Firefox gjør mega-jafs

Nettleserkrigen er spennende igjen, ti år etter den første runden med Netscape vs. IE.

For ti år siden raljerte en heftig kamp mellom Microsofts Internet Explorer og Netscape Navigator.

Kampen ble avgjort ganske raskt da Microsoft begynte å legge sin nettleser inn gratis på alle som kjøpte pc med Windows. Som kjent endte det hele i at selskapet ble dømt flere ganger for konkurransevridning.

Når er ikke gratistrikset tilgjengelig mer, siden alle nettlesere er gratis. Likevel ser det ut til at Mozillas Firefox har begynt bli en alvorlig utfordrer, og i enkelte land nærmer Firefox seg en femti prosents andel av brukerne.

Nye tall fra Xiti Monitor viser at våre naboer i Finland tror øverst blant de Mozilla-vennlige. Blant finnene har Firefox en andel på hele 45,4 prosent, Deretter følger Slovenia med 44,6 og Polen med 42,4 prosent.

Her er et kart over utbredelsen

Men mest alarmerende (for Microsoft) er kanskje hvor fort Firefox vokser. I de fleste europeiske land har Firefox hatt en framgang på 2-5 prosent bare fra november til desember 2007, skriver comon.dk.

I Norge ligger andelen Firefox-brukere på 19,7 prosent. Xiti Monitor rapporterer at andelen for Internet Explorer ligger på 66,1 prosent og for Firefox på 28 prosent. Opera har 3,3 prosent og Safari 2 prosent.Det er også verdt å merke seg at over 90 prosent av Firefox-brukerne har lastet ned Firefox 2, mens under halvparten av IE-brukerne har tatt i bruk IE7.

LES OGSÅ: Slik blir Internet Explorer 8

Nett-tjenester