Firefox øker i Europa

Firefox øker i Europa

Nettleseren Firefox nærmer seg 30 prosent markedsandel i Europa. Nesten halvparten av alle de finske nettsurferne bruker dette alternativet til Internet Explorer.

Firefox avsluttet fjoråret med 28 prosent av det europeiske nettlesermarkedet, en oppgang på fem prosentpoeng i forhold til 2006, ifølge det franske måleverktøyet Xiti. Veksten kommer på bekostning av Microsofts Internet Explorer som fortsatt dominerer med sine 66,1 prosent, mens norske Opera fortsatt holder tredjeplassen, med 3,3 prosent av markedet. Apple følger deretter med beskjedne to prosent.

- Vi er fornøyd med utviklingen i 2007, med 20 millioner faktiske brukere globalt har vi hatt en veldig positiv vekst selv, sier kommunikasjonsdirektør Tor Odland i Opera til Computerworld.

LES OGSÅ: Microsoft taper mot Mac og Linux

Firefox har høyest markedsandel i Finland, hvor 45,4 prosent benytter Mozilla-nettleseren, fulgt av Slovenia, Polen, Slovakia, og Ungarn som alle har mer enn 40 prosent Firefox-brukere. I Norge var tallet beskjedne 19,7 prosent, men hollenderne er mest skeptiske. I Nederland er det kun 14,7 prosent som benytter Firefox.

Tallene fra Xiti gir Firefox en noe høyere markedsandel enn estimatene fra amerikanske Net Applications, som anslår Mozilla-leserens globale markedsandel til 16,8 prosent. Til sammenlikning mener Xiti at Firefox har hele 21 prosent av IEs hjemmemarked USA.

- Vi gleder oss også over at flere velger Firefox på bekostning av Internet Explorer. Vår kjepphest er at åpne standarder blir viktigere, og de som utvikler nettsider som fungerer i Firefox fungerer gjerne i Opera også, sier Odland.

LES OGSÅ: 10 ting å se frem til i Firefox 3

Nett-tjenester