Flytter web-applikasjoner til skrivebordet

Flytter web-applikasjoner til skrivebordet

Stadig flere vil ha viktige applikasjoner på nett, men Adobe jobber med å få dem tilbake på skrivebordet. I hybridformat.

Det skjer mye i markedet for rike webapplikasjoner for tiden. Web 2.0 og Ajax er hett så det holder, og nettapplikasjoner begynner å ligne mer og mer på skrivebordsapplikasjoner med hensyn til funksjonalitet og brukergrensesnitt.

Adobe har hatt stor suksess med Flash. Versjon 9 har ifølge tall fra selskapet blitt installert 3,2 milliarder ganger. Nå nærmer det seg endelig release av selskapets AIR-teknologi (Adobe Integrated Runtime, tidligere omtalt som Apollo), som er et plattformuavhengig system for å bygge rike webapplikasjoner tilpasset skrivebordet.

LES OGSÅ: Adobe vil overta web-tv

Ifølge Adobe-evangelist Andrew Shorten er målgruppen utviklere som har noenlunde snøring på Flash, Flex, Ajax, HTML og JavaScript.

- Ved å installere disse applikasjonene på skrivebordet vil man få helt nye muligheter ved å ha tilgang til filsystemet, samt mulighet for å jobbe offline, sier han, og demonstrerer et knippe applikasjoner som musikkprogrammet Finetune og Adobes egne Media Player.

Applikasjonene som Shorten demonstrerer minner i dag mest om avanserte widgets, men Shorten påpeker overfor Computerworld.no at AIR fortsatt er i Beta-stadiet, og at vi snart vil komme til å se store og avanserte applikasjoner. Han fremhever spesielt den populære Software-as-a-service-leverandøren Salesforce.com, som for tiden utvikler en applikasjon i AIR og Flex, slik at kundene skal kunne bruke crm-systemet direkte på skrivebordet uten å være tilknyttet internett. Dette gjøres ved å cache all nødvendig informasjon på forhånd.

- Det er i utgangspunktet ikke noen grenser for hvor mye data som kan caches, sier Shorten.

Også Ebay lager en tilsvarende versjon av auksjonssystemet for skrivebordet.

LES OGSÅ: Trege Adobe-servere

Samtidig bør det nevnes at Adobe på ingen måte er alene med disse ideene. Tidligere i år presenterte Google sitt Google Gears API, som skal gi offline tilgang til tjenester som normalt sett kun fungerer online.

Som en kuriositet kan det nevnes at Adobe har et webbasert tekstbehandlingsprogram ved navn Buzzword i ermet.

- Skal dere gå Google og Microsoft i næringen med egen kontorprogramvare?

- Det handler ikke om hvorvidt vi skal lage en Office-pakke, men hvilke verktøy som er logisk å bruke med Adobes teknologi, konstaterer Shorten.

Adobe AIR vil i likhet med Flash Player og Adobe Reader være gratis. Se noen eksempler på bruk av AIR her .

Les om:

Nett-tjenester