Forbrukerrådet advarer mot co.no

Forbrukerrådet advarer mot co.no

Nytt subdomene snart i salg. Men du bør tenke deg godt om før du slår til.

Om under tre uker kan hvem som helst registrere domener på co.no. Men disse domenene gir langt dårligere beskyttelse enn .no-domener, advarer Forbrukerrådet.

Betegnelsen “co” brukes blant annet i Storbritannia og New Zealand for kommersielle selskaper. Det nederlandske selskapet Codns BV vil fra 1. november også tilby denne løsningen for norske interesserte.

Følger ikke norsk lov

Politisk rådgiver Svenn Richard Andersen i Forbrukerrådet mener løsningene fra det nederlandske selskapet stiller høye krav til kundene.

- Jeg råder alle som har tenkt å registrere domener hos Codns til å lese betingelsene nøye. Det gjelder helt andre regler enn et vanlig .no-domene, sier han.

Leverandører av såkalt subdomener trenger ikke å forholde seg til norsk lov. Det kan bli problematisk for domeneeierne.

- Vi vil advare enkeltforbrukere mot å registrere et domene og tenke at det er en helt kurant løsning. Dette blir solgt som en mulighet å skaffe seg et "norsk domene", men det er ikke det. Dette er et subdomene, sier Andersen.

Privatpersoner

I samarbeid med det norske firmaet Elineweb skal Codns åpne opp for registreringer på co.no fremover. Subdomenene som forbrukere kan kjøpe under co.no er ikke underlagt Norid, som forvalter .no-domenet.

Codns mener en fordel med den nye løsningen er at enkeltpersoner kan registrere domenenavn. Det kan man ikke gjøre som privatperson direkte under .no. Kun virksomheter som er registrert i Brønnøysund-registeret har lov til å registrere slike domener.

Norid har påpekt en rekke forhold ved co.no-domenet, som forbrukere bør være spesielt oppmerksomme på.

Alle som registrerer et underdomene under co.no er helt og holdent avhengig av hva abonnenten til co.no foretar seg. Underdomener under co.no er ikke bundet av regelverket for .no, domeneforskriften eller avgjørelser tatt av domeneklagenemnda. De er heller ikke beskyttet av regelverk og forskrift på samme måte som abonnentene direkte under .no og tredjeparter der er.

Hvis abonnenten til co.no ikke oppfyller sine forpliktelser overfor Norid, kan domenenavnet bli slettet. Alle eksisterende underdomener under co.no vil dermed også bli slettet og gå tapt. Les mer på neste side!

Nett-tjenester