Forbrukerrådet advarer mot egenerklæring

Forbrukerrådet advarer mot egenerklæring

Forbrukerrådets rådgiver Hans Graasvold advarer mot å skrive under på advokatfirmaet Simonsens egenerklæring om fildeling.

Advokatfirmaet Simonsen har på vegne av Norsk Videogramforening bedt nettleverandører om å videresende en erklæring til kunder de mener står bak ulovlig fildeling. I erklæringen skal kundene skrive under på og sende inn en bekreftelse om at de skal avstå fra ulovlig fildeling i fremtiden.

LES SAKEN HER: Skal ta norske fildelere

Nå advarer Forbrukerrådet mot å skrive under på erklæringen.

- Ingen bør under noen omstendighet skrive under på dette. Erklæringen innebærer at en påtar seg ansvar for fremtidige og fortidige handlinger, både på egne og andres vegne. Dette er et ansvar man i flere henseender trolig ikke har, sier rådgiver Hans Graasvold i Forbrukerrådet på rådets nettsted.

Han mener at erklæringen setter forbrukerne i en uklar rettssituasjon, hvor de sitter igjen med et nærmest ubegrenset ansvar overfor rettighetshaverne.

Forbrukerrådet støtter ifølge Graasvold rettighetshaverne i deres syn på at opphavsretten skal respekteres, men er klar på at spørsmål om opphavsrettskrenkelser skal vurderes av domstolene alene.

- Simonsens fremstøt er en uakseptabel måte å forflytte rettssystemet over i den private sfære. Dersom Simonsen vil forfølge påståtte rettighetskrenkelser skal dette gjøres direkte overfor den antatte gjerningspersonen, ikke via nettleverandørene, sier Graasvold.

LES OGSÅ: Vil innføre fildelingsgebyr

Les om:

Nett-tjenester