Frilans på Elance

Her kjøpes og selges it-arbeidskraft over landegrensene.

Publisert Sist oppdatert

Ifølge bransjen er det mangel på it-ressurser i Norge. Flere selskaper, kanskje spesielt startups, men også store og små bedrifter på tvers av bransje og marked ser til utlandet for kompetanse.

Selv om det i enkelte tilfeller kan være fristende å outsource alt eller deler av en utviklingsoppgave til en aktør i Sør-Asia eller det nærmere Øst-Europa, er det også tilfeller der man har behov for å få gjennomført mindre oppdrag raskt. På den andre siden kan det hende en norsk utvikler går og drømmer om frilanstilværelse.

Det er her virksomheter som Elance kommer inn, på begge sider av bildet.

For bedrifter og frilansere

Elance.com er en tjeneste som kan brukes både av frilansere og bedrifter, hovedsaklig for korte og spesifikke oppdrag, men også for lengre engasjementer. Plattformen lar oppdragsgivere legge ut oppdrag på nett, og velger ut i fra en rekke tilbud hvem de mener kan gjøre jobben best.

Frilansere, som fysisk befinner seg over hele verden, får betaling og referanser fra oppdragene de utfører, og bygger seg på den måten opp både rykte og kundebase.

Kjetil J. Olsen, europasjef og i praksis Elance-sjef for virksomheten utenfor opprinnelseslandet USA, kan fortelle at her i Norge er det rundt 500 bedrifter som benytter seg av tjenesten så langt. Tallet er riktig nok litt større i Sverige, men Danmark ligger på linje med Norge.

Totalt er det registrert kunder fra omlag 170 land i systemet, og hele tre millioner frilansere fra hele verden er inne i systemet og venter på arbeid, inkludert norske frilansere - alt fra PHP- og UI-utviklere til grafikere, oversettere, personlige assistenter og alt i mellom.

Selskapet registrerer litt over 100.000 oppdrag hver måned, har 800.000 registrerte bedrifter og omlag tre millioner freelansere. I gjennomsnitt tar det 3,3 dager fra oppdrag er publisert til frilanser er valgt og jobben er i gang, selv om det ofte tar i underkant av et kvarter, avhengig av oppdrag, forteller Olsen.

- Det er litt raskere enn det er å finne en PHP-utvikler i Oslo, legger Olsen til.

Må bygge tillit

Svært mange av frilanserne som benytter tjenesten befinner seg i lavkostland, mens det er en del fra mellom- og høykostland. Olsen opplyser at det jevnt over er ganske stor konkurranse om oppdrag, og at spesielt nybegynnere som ikke har rukket å bygge opp tilstrekkelig feedback må belage seg på å senke forventninger til hvor mye de kan ta betalt.

- Her i Norge er man ofte ikke villig til å gjøre den initielle investeringen fordi man ofte har det godt i hjemmemarkedet. men det er absolutt mulighet for nordmenn til å lykkes som global frilanser, forteller Olsen.

Etter hvert som man begynner å få erfaring og tilbakemeldinger fra oppdragsgivere kan man gå opp i pris, og kanskje bli litt mer selektiv når det gjelder oppdrag man ønsker å by på. Det absolutte minimum per time, for alle frilansere på Elance, er forøvrig omtrent 18 kroner per time, men prisen øker med erfaring.

For eksempel kan PHP- eller Java-utviklere tjene mellom 112 og 130 kroner timen i gjennomsnitt, selv om det også er det som tjener mer. En app-utvikler i Israel, som er spesialisert på Salesforce-apper, tar over 600 kroner i timen, med godt arbeid unnagjort på kort tid. Slik får man god feedback av, som man tjener på i form av en større pose klingene mynt og flere oppdrag.

Med konkurranse både på pris, men også erfaring, virker løsningen tydelig og rettferdig, hvor de dyktigste og ivrigste har gode muligheter for å tjene gode penger, noe som også kommer oppdragsgivere til gode.

Står og faller på feedback

Tilbakemeldinger og rangeringer fra tidligere oppdragsgivere er viktig for å lykkes, som selvsagt igjen er avhengig av kvalitet på arbeidet. Feedback legger grunnlag for gjensidig tillit, som er tross alt er svært viktig når oppdragsgiver og frilanser kanskje sitter på hver sin side av jordkloden.

Tjenesten fungerer på den måten at kun oppdragsgivere som har betalt en frilanser gjennom tjenesten kan gi feedback på arbeid. Det skal være tillit, og det skal være rettferdig konkurranse.

- Det er veldig viktig å skape trygghet til tjenesten vår, og vi er veldig fokusert på kvalitet, sier Olsen.

For eksempel er det mange, hemmelige algoritmer og verktøy som skal sørge for at ting går rett for seg. En frilanser kan med andre ord ikke registrere seg i systemet på mandag, og plutselig motta en fem-stjerners rating fra en kunde i samme by på tirsdag.

- Det er både automatikk og manuelle prosesser som sørger for å avsløre juks. Det er det samme med betalingsløsningen, og det er viktig å skape trygghet i at oppdragsgivere får det de betaler for, og at frilanserne får pengene sine, sier Olsen.

Betaling skjer forøvrig med escrow og betalingsbeskyttelse, og Elance stepper inn og megler om det skulle dukke opp uenighet eller konflikt rundt oppdrag eller betaling.

- Men det er veldig få konflikter i forhold til volumet, påpeker Olsen.

En god business

Det er noen få aktører i det globale frilansmarkedet, og Elance er en av de største. Selskapet regner med en omsetning på omlag 1,8 milliarder kroner i år gjennom løsningen. Av dette inntektsfører de rundt 180 millioner kroner ettersom selskapet tar gjennomsnittlig 10 prosent i betaling for tilretteleggingen. Markedet for denne typen tjenester er forventet å vokse med hele 70 prosent i løpet av neste året, et resultat av globalisering og fri flyt av tjenester på internett.

- Det er jo ikke riktig tjeneste for alle typer bedrifter eller prosjekter, men det er mange dyktige folk der ute som jobber hardt. De finnes over hele verden, og de sitter klare, avslutter Olsen.