Går i strupen på Skype

Går i strupen på Skype

Wizzl er en virtuell mobiltelefon med musikk, video og spill.

Skypes enorme suksess har vendt mange mot ip-telefoni. En ny tjeneste fra det nederlandske selskapet Wizzl er et nytt forsøk på å kapre en del av dette markedet. Wizzl har tatt konseptet et steg videre, og kommer med det som ifølge selskapet er verdens første virtuelle telefon.

I praksis betyr det ikke annet enn at grensesnittet på programvaren på skjermen ligner en mobiltelefon. Men det nye selskapet har flere nyheter å by på. På applikasjonen kan man ikke bare bruke voip (tale over ip), man kan chatte, bruke webradio, se på bilder og videoer, høre på musikk og har direkte tilgang til spill.

Internt kan "wizzl-ere" ringe gratis og chatte med hverandre. Fra rundt 12 øre pr. minutt kan man også ringe til mobil og fasttelefon både lokalt og internasjonalt.

Tjenesten kom på nettet denne uken, og ser offisielt lyset 23. november på en datamesse i Nederland. Foreløpig er bare beta-versjonen for Windows nedlastbar, versjoner for Linux og Mac kommer ikke før i 2008.

Peer-to-peer

Fra starten av 2008 vil Wizzl også være tilgjengelig for mobiltelefoner, et viktig ledd i Wizzls strategi. Ifølge selskapet vil det være mulig å bruke mobiltelefonen gjennom datanettet.

- For mobiltelefoni betaler brukeren fremdeles mye penger. Det vi ønsker å oppnå er større frihet og færre kostnader, sier Jaap Korevaar, daglig leder i selskapet, til Computerworlds søsterblad Webwereld.nl.

Ifølge Korevaar har tolv utviklere jobbet i tre år med produktet. Halvparten av jobben ligger i skriverbordversjonen som nå er ute i beta, mens den andre halvparten går til mobilapplikasjonen. Kovenaar ser at applikasjoner som Wizzl og Gizmo vil brukes mye i fremtiden.

I beta-en blir at all telefontrafikk sendt over selskapets servere, mens dette skal bli peer-to-peer i fremtiden. Tjenesten retter seg i første omgang på forbrukermarkede, men Kovenaar ser også gode muligheter for forretningsbruk.

- Du kan godt forstille deg presentasjoner, taler eller intervju på videodelen av programvare.

Ifølge selskapet har brukere fra 100 ulike land lastet ned beta-versjonen.

Prøv betaversjonen til Wizzl her .

Nett-tjenester