Gates: - Greit med Kina-sensur

Microsoft-gründeren mener det er barnslig av Google å forlate Kina.

Publisert Sist oppdatert

En liten ”takk for sist” fra tidligere Microsoft-superstjernen Bill Gates. Verdens rikeste mann mener at Kinas sensur på internett i virkeligheten er ”veldig begrenset”. Utspillet er nok direkte rettet mot erkefienden Google, som etter mange år endelig år vurderer å bruke muskler mot kineserne.

Etter at Gates forlot sjefsstolen i Microsoft, har it-gründeren stort sett vært opptatt med veldedighet i Bill & Melinda Gates Foundation, men nå har Gates kastet seg inn i en av de heteste debattene for øyeblikket. Det betente forholdet mellom den økonomiske verdensener USA og utfordreren Kina. Tett samarbeid vil gi begge store fordeler, men enigheten halter både på kulturelle, politiske og økonomiske spørsmål.

Hackerangrep

Et av de mest omdiskuterte temaene er Kinas mangel på ytringsfrihet. Landet forsøker å kneble denne friheten også på internett, samtidig som landet innser at nettet er nøkkelen til økonomisk makt. Denne spagaten har ført til The Great Firewall, verdenes tøffeste brannmur som skal filtrere bort uønsket innhold. De kinesiske myndighetene legger også press på utenlandske aktører til å bidra med sensur.

Google har lenge akseptert Kinas begrensinger på søkemotoren, men i det siste har samarbeidet fått et skudd for baugen. Den kinesiske avdelingen av Google og andre amerikanske selskaper ble nylig utsatt for et massivt og avansert hackerangrep. Google tok det hele svært tungt, og truet med å trekke seg ut av landet. Trolig fordi Google mistenkte kinesiske myndigheter for å stå bak angrepene.

- Enkelt å forbigå

Disse bekymringene mener Gates bare er oppstyr.

- Den kinesiske innsatsen for å sensurere internett er veldig begrenset. Det er enkelt å forbigå, og jeg tror det er viktigst å holde internett levende, sier Gates på den amerikanske talkshowet ABC Good Morning, ifølge Guardian.

Han svarer også direkte på Googles mistenkeliggjøring av Kina i hackersaken.

- Det finnes alltid noen som prøver å hacke seg inn i andres virksomhet. Vi har noen som alltid prøver seg på Microsofts systemer også.

Kommentarene til Gates beskrives som "uheldige" i flere medier. Det er godt kjent at Kinas ”Golden Shield” legger store begrensninger på landets 300 millioner nettbrukere. Søk på den religiøse bevegelse Falun Gong, Tibet eller Taiwan vil for eksempel gi blanke felt. Generelt er ytringsfriheten ikke veldig godt sikret i landet.

- Alle sensurerer

Også Steve Ballmer, Microsoft nåværende toppsjef, har uttalt seg om Østens stormakt. På spørsmål om Microsoft har problemer med sensur, svarte han:

- Hvis de kinesiske myndighetene gir oss en tydelig juridisk advarsel, vi vil ta ut den omtalte biten av informasjon ut av vår søkemotor Bing.

I det samme intervjuet sier Ballmer at til og med land med det han kaller ”ekstreme lover på ytringsfrihet”, som USA, sensurerer nettet på noen områder.