Genial synkronisering

Genial synkronisering

BRUKERTIPS: Med Microsofts Foldershare kan du synkronisere mappeinnholdet mellom to eller flere pc-er over internett. Nå har programmet kommet i ny beta.

De fleste av oss som bruker flere pc-er har nok opplevd å stå uten den filen du trenger, fordi den befant seg på en annen maskin.

Det finnes mange løsninger, for eksempel en nettverksdisk som støtter fjerntilgang til filene. Men ikke alle har en slik. Microsoft har tidligere lagd et manuelt synkroniseringsverktøy kalt SyncToy. Det krever imidlertid at filene som synkroniseres enten ligger på samme pc eller i hvert fall på samme lokalnett. Det er her Foldershare kommer til sin rett. Det synkrosiserer nemlig over Internett. Foldershare kan alt som Synctoy kan – og mye mer.

Det er viktig å presisere at Microsoft sier selv at dette er programvare i beta-versjon. Vi har testet på fem pc-er, to med Vista og tre med Windows XP. På fire av fem maskiner kjørte Foldershare uten problemer. Mens den ene Vista-maskinen hadde problemer med at programmet krasjet.

SE VÅR BILDESERIE: Slik virker Foldershare

Del mapper med venner
Når programmet er installert, finner du det i systemstatusfeltet nederst til høyre. Først og fremst sørger Foldershare for å holde en konstant synkronisering mellom to stasjoner på to forskjellige pc-er. Det skjer ved at du oppretter deg som bruker og installerer Foldershare på begge maskiner, så velger du hvilke mapper som skal synkroniseres.

Heretter sørger Foldershare for at endringer som skjer i den ene mappen også skjer i den andre. Noe av det tilsvarende finner du i Live Messengers delte mapper-funksjon, men da er det snakk om synkronisering av mapper du deler med andre brukere.

Det som er genialt med Foldershare er at du får tilgang til filene på en pc, bare den er på internett. Vi synkroniserte innholdet mellom en stasjonær pc som var koblet til ADSL og en bærbar pc, som var på 3G-nettet. Dessuten får du fjerntilgang til pc-ene over internett.

Har du mapper som du vil dele med en venn, er det også mulig å gjøre dette med Foldershare, som skiller mellom vennemapper og de mappene du vil holde for deg selv.

Foldershare til sikkerhetskopi?
Den eneste begrensningen på synkroniseringen er at de pc-ene som skal synkroniseres må være påslått på samme tid i en periode. Vil du dele filer med hjemme-pc-en fra kontoret må du med andre ord påse at den er påslått når du drar av sted om morgenen.

Og så må du huske på at om du sletter en fil på den ene pc-en, vil den også bli slettet på den andre.

Noe fullgodt alternativ for sikkerhetskopiering er Foldershare altså ikke, men det kan potensielt løse det dilemmaet mange har med sikkerhetskopi: Hvordan lage en sikkerhetskopi som fysisk ligger lagret på et annet sted? (Nødvendig i tilfelle for eksempel huset brenner ned.) Det vanligste alternativet i dag er å betale for en sikkerhetskopitjeneste, for eksempel Mamut Teamwork. Men prisen per gigabyte er ofte veldig høy på disse tjenestene. Da kan det kanskje være mer hensiktsmessig å ha sikkerhetskopien liggende på kontor-pc-en?

Det finnes også en Mac-versjon. Dermed er det også mulig å dele filer på tvers av operativsystemer.

SE VÅR BILDESERIE: Slik virker Foldershare

Opprett deg som bruker og last ned programmet fra Microsoft her.