Gode Flash-nyheter for Mac-brukere

Gode Flash-nyheter for Mac-brukere

Adobe klar med ferdig versjon av Flash Player 10.2.

Den ferdige versjonen av Flash Player 10.2 er nå sluppet for både Mac, Windows og Linux.

Flash brukes som regel til video, spill og interaktivt innhold på internett. Det brukes dessuten mye til å lage annonser. Historisk sett har Flash fungert bedre i Windows enn på Mac, og det siste året har det pågått en heftig ordkrig mellom Apple og Adobe om årsakene til dette. Apple mener teknologien er utdatert og dårlig, mens Adobe mener Apple bare vil bruke egne løsninger.

På Apples iOS-plattform er Flash fullstendig bannlyst. Apple har ikke dratt den like langt når det gjelder Mac OS X, og i fjor åpnet de faktisk opp for at Adobe og andre tredjepartsutviklere kan benytte seg av maskinvareakselerasjon på avspilling av video. Den manglende muligheten til dette har vært en av årsakene til den dårligere Flash-ytelsen på Mac, ifølge Adobe.

Så med Flash Player 10.1 fikk Mac-brukerne støtte for maskinvareakselerasjon.

Stage Video

I Flash Player 10.2 lover Adobe enda bedre videoytelse. Takket være den nye funksjonen Stage Video bruker Flash-spilleren nå enda mindre ressurser enn før.

Stage Video er maskinvareakselerasjon som tar i bruk datamaskinens grafikkprosessor for å håndtere flere av de tyngre oppgavene i videostreamingprosessen: Dette resulterer i veldig lav belastning på prosessoren, og gir dessuten lavere minnebruk og høyere videokvalitet.

Ifølge Adobe skal avspilling av høyoppløselig video (1080p) nå ta mellom 1 til 15 prosent av prosessorkraften.

- Vi testet for eksempel Flash Player 10.2 med Stage Video-maskinvareakselerasjon på en to år gammel Mac mini og oppnådde en prosessorbelastning på mindre enn åtte prosent ved avspilling av en video i full hd 1080p, skriver Adobe i et blogginnlegg.

Dropper PowerPC-støtte

Innholdsleverandører som YouTube og Video må selv implementere støtte for Stage Video for at vi brukere skal kunne nyte godt av den forbedrede Flash-ytelsen, men ifølge Adobe er denne prosessen allerede i gang.

Nye Flash Player har også et par andre forbedringer, blant annet støtte for fullskjerm video på flere skjermer, slik at du kan spille av video i fullskjerm på én monitor mens du jobber på en annen. Adobe har også tilføyd støtte for spesielle musepekere og forbedringer i tekstgjengivelse som skal øke lesbarheten.

Du kan lese mer om Adobe Flash Player 10.2 og laste ned oppdateringen her. Systemkravene er en Intel-Mac med OS X 10.4 eller senere. Adobe har med andre ord droppet all støtte for PowerPC-baserte Mac-er.

Nett-tjenester