Google blir mobil Opera-konkurrent

Google blir mobil Opera-konkurrent

Nordmennene må konkurrere med Google også på mobile enheter, men tar det hele med knusende ro.

I et intervju med Cnet.com forteller Sergey Brin i Google at Googles mobile plattform Android sannsynligvis vil ha en Chrome-nettleser. Norske Opera har også utviklet en nettleser til Android; en versjon av deres Opera Mini.

- Vi visste at det var planlagt å ha en nettleser i Android. Om det er Chrome eller en annen variant spiller ingen rolle, sier kommunikasjonsdirektør Tor Odland i Opera til Computerworld.

LES OGSÅ: Chrome er en rå nettleser

Ifølge Odland bruker 16 millioner mennesker Opera Mini på andre platformer hver uke. Nettleseren skal i utgangspunktet fungere på alle mobile enheter som støtter Java. Operas flaggskip har vært å gjøre nettleseren tilgjengelig på alle platformer, om det er en mobiltelefon eller en datamaskin.

Analytiker Anders Elbak hos Idc sa til danske Computerworld i forrige uke at Chrome kan vinne terreng dersom nettleseren gjøres tilgjengelig på flere platformer. På denne måten kan brukerne kjenne seg igjen uansett hva slags enhet man bruker den på, sa han. Og dette gjør altså Google etter all sannsynlighet nå.

LES OGSÅ: - Google ingen fare for Opera

- Er dere redd for at Google gjør det samme som dere gjør, nå som nettleseren blir tilgjengelig også på mobiltelefoner?

- Det har jeg ingen spesielle kommentarer til, sier Odland.

- Men ser dere på det som Google gjør som noe av det samme som dere driver med?

- Det Google gjør bekrefter at nettleseren er det viktigste elementet i folks bruk av internett i årene som kommer. Det virker kanskje innlysende, men nettleseren tar nå over som en plattform, tror kommunikasjonsdirektøren.

LES OGSÅ: Internet Explorer taper terreng

Ifølge tall fra diverse målinger viser at Chrome ble større enn Opera i løpet av sitt første døgn. Og nå skal altså de to også konkurrere på mobilmarkedet. Men Odland sier at Opera ser positivt på framtida, og at det Google driver med ikke bare er uønsket. Tvert i mot.

- Det Google gjør er positivt for oss, sier Odland.

- Det understreker nemlig hvor sentral nettleseren er.

Ifølge flere analytikere får det norske selskapet 20-25 prosent av sine inntekter fra Google fordi selskapets søkefelt er integrert i Operas nettlesere. Opera-aksjen har falt med over 25 prosent siden Chrome ble lansert for en uke siden, men løfter seg i dag nesten ti prosent i et kraftig stigende marked på Oslo Børs.

Les om:

Nett-tjenester