Google får bot for å være gratis

Google får bot for å være gratis

Det skal ikke lønne seg å gi bort ting i Frankrike.

Helt siden Google valgte å satse på karttjenester på nett, og etter hvert også på mobiltelefoner, har tanken vært at tjenesten skal være gratis å bruke - som de fleste andre tjenestene selskapet tilbyr. Det er det ikke alle som setter like stor pris på.

Det franske kartselskapet Bottin Cartographes har nemlig saksøkt Google for misbruke sin markedsposisjon ved å gjøre Google Maps gratis. Ikke bare har selskapet saksøkt Google, nå har de også vunnet rettssaken.

En domstol i Paris dømte nemlig i Googles disfavør denne uken, og Google må nå betale det franske selskapet neste fire millioner kroner i erstatning, samt en bot på noe over 110 000 kroner.

Bottin Cartographes leverer omtrent den samme typen tjeneste som Google Maps, men da mot betaling. Selskapet mener at Google spekulerer i å tilby sin karttjeneste gratis for å kvitte seg med konkurrentene frem til de har full kontroll på karttjenestemarkedet.

- Vi har fått bevist at Google benytter seg av en ulovlig strategi for å kvitte seg med konkurrentene. Domstolen har oppfattet strategien som urettferdig og markedsvridende, og har tilkjent Bottin alt de krevde, sier selskapets advokat, Jean-David Scemmama til nyhetsbyrået AFP.

Anker

Ikke overraskende vil Google anke dommen.

- Vi er fortsatt overbevist om at en gratis og god karttjeneste er nyttig både for nettbrukere og nettsider. Vi har fortsatt konkurrenter som tilbyr tilsvarende tjenester, både i Frankrike og i resten av verden, sier en Google-talsmann til AFP.

Så gjenstår det å se hva det blir av anken, og hvorvidt det skal være ulovlig å tilby gratistjenester eller ikke i fremtiden.

Les om: