Google går utenom it-sjefen

Google går utenom it-sjefen

Google lanserer en ny versjon av sin web-baserte programpakke som brukerne kan leke seg med uten innblanding fra it-avdelingen.

Googles nye fremstøt gir enda en grunn til bekymring hos it-sjefer som er skeptiske til ansattes mer eller mindre lemfeldige omgang med applikasjoner.

Det nye utgaven av Google Apps har fått navnet Team Edition og skal etter planen bli gjort tilgjengelig denne uken – gratis. Målgruppen er ansatte i virksomheter hvor bedriften selv ikke har gjort Google-produktene tilgjengelig.

LES OGSÅ : Advarer mot Google Apps

Team Edition inneholder kjernen av Googles kommunikasjons- og samarbeidsverktøy, samt applikasjoner fra tidligere utgaver som tekstbehandling, regneark, lynmeldinger, kalender og portal.

Hittil har mer enn 500 000 mindre organisasjoner tatt i bruk Google Apps. Det finnes flere versjoner Google-suiten, men Standard, Education, Partner og Premier krever at it-avdelingen står for implementeringen siden pakkene kobles opp mot bedriftens internett-domene. Med Team Edition kan de enkelte medarbeiderne selv danne arbeidsgrupper, bare ved hjelp av gyldige epost-adresser på virksomhetens domene.

- Google Apps har per definisjon vært et it-prosjekt, men nå ønsker vi at ansatte skal kunne ta dette i bruk uten hjelp fra it-avdelingen, sier produktsjef Rajen Sheth i Google til Computerworlds internasjonale nyhetstjeneste.

Kan invitere

Når en bruker signerer seg på Team Edition kan han eller hun se hvilke andre brukere fra samme domene som er med, og invitere disse til samarbeid.

- Dette er en rask måte for arbeidsgrupper å starte et samarbeid på, mener Sheth.

Han mener at det ikke er noen grunn til at it-avdelingen skal bli provosert av denne satsningen. I motsetning til mange andre web-baserte applikasjoner tilbyr Google en mulighet til å få kontroll.

- It-avdelingen har alltids muligheten til å tegne seg gratis opp for en Standard Edition, som gir dem en mulighet til å få kontroll over dette, sier Sheth.

Må finne balansen

Gartner-analytiker Erica Driver mener de forskjellige it-avdelingenes reaksjon vil variere i forhold til bedriftskulturen hos det enkelte selskap. Den variere gjerne helt lukkede miljøer, som ikke tillater noe utenom det svært begrensede utvalget av godkjent programvare, til mer liberale it-avdelinger som er klar for det meste.

- Google må være sikre på at de finner balansen mellom å gi brukerne det de ønsker og samtidig gi it-avdelingene en mulighet til kontroll. Google kan ikke oppmuntre til bruk av sine produkter og samtidig overse it-avdelingen, som jo faktisk er de som må rydde opp i eventuelle problemer, sier Driver.

Les om:

Nett-tjenester