Google Instant forbyr  BitTorrent

Google Instant forbyr "BitTorrent"

Hva har bannord, pornouttrykk og ordet BitTorrent til felles? De er svartelistet fra Google Instant.

Søkekjempen har forbudt P2P (peer-to-peer) fildelingsprotokoll-ordet som også er navnet på et lovlig selskap, skriver PC Worlds nyhetstjeneste. Går Google for langt?

LES OGSÅ:

uTorrent på iPad og Android

Google Instant er Googles søkeverktøy som viser søkeordforslag dynamisk mens man skriver. For å beskytte våre følsomme øyne, skjuler Google Instant støtende ord og uttrykk slik at de ikke vises med mindre man skriver hele ordet og trykker på ”enter”.

Nå har Google tilføyd BitTorrent til svartelista, sammen med flere nettsteder selskapet assosierer med digital piratkopiering, som for eksempel RapidShare og MegaUpload.

Hvis du for eksempel skriver ”bitt” i søkefeltet, blir lista over søkeordforslag blank. Det samme skjer hvis du skriver ”rapids” eller ”megau”. Lista fungerer fint fram til ”mega...”, men i det du skriver ”u” blir lista blank. Men hvis du skriver ordene fullt ut, ”bittorrent”, ”RapidShare” eller ”MegaUpload”, viser Google deg likevel resultatene, og skjønner kanskje da at du ikke lar deg stoppe likevel.

Google som ordpoliti

Som nettstedet SearchEngine Land poengterer, har denne endringen vært i gjære siden desember, da Google annonserte en håndfull initiativer for å beskytte mot piratkopiering.

- Selv om det er vanskelig å vite når søkeord brukes for å finne innhold som bryter mot opphavsretten, skal vi gjøre vårt beste for å hindre at autofullfør-funksjonen viser søkeuttrykk som ofte brukes i den hensikt, skrev Kent Walker, en av Googles sjefer.

LES OGSÅ:

Ny fildelingsside vil hjelpe studenter å dele lærebøker

Det å skjule piratkopi-relaterte søkeord fra Google Instant vil sannsynligvis ikke ha noen målbar effekt på piratkopiering. Det virker heller som om Google forsøker å gjøre underholdningsindustrien til lags, i sin ambisjon om å utvikle Google TV, lansere en egen musikktjeneste, og muligens ta betalt for filmleie på YouTube.

Selskapet BitTorrent ikke særlig fornøyd

Men i bytte for troverdighet i forhold til rettighetshavere, risikerer Google å miste tillitt fra forstandige brukere. Det er urovekkende at Google skjønnsmessig velger ut nettsteder og nedprioriterer disse på grunn av mulig assosiasjon med piratkopiering, uten å ta hensyn til den lovlige bruken disse nettstedene også støtter. BitTorrent er ikke en gang et fildelingsnettsted, men en P2P protokoll.

- Det Google kanskje ikke skjønner er at vår teknologi brukes på en rekke områder som er av adskillig verdi for teknologiindustrien, bedrifter, artister og forbrukere generelt, sier visepresident i selskapte BitTorrent, Simon Morris, til TorrentFreak.

LES OGSÅ:

Film- og platebransjen i spektakulær nettkrig

Dessuten er svartelista hullete som en sveitserost. Hvis du skriver inn bokstaven ”p” vises Pirate Bay nesten øverst på lista. Å forsøke å skjule piratkopiert innhold fra søkeresultatene virker like håpløst som å forsøke å få en slutt på piratkopiering.