Google-kjøp blir gransket

Google-kjøp blir gransket

Oppkjøpet av Doubleclick kan være i strid med amerikanske konkurranselover.

en amerikanske handelskommisjonen, Federal Trade Commission, har iverksatt en preliminær gransking av Googles planlagte kjøp av selskapet Doubleclick for 3,1 milliarder dollar. Doubleclick er verdensledende i håndtering av annonser på internett. Myndighetene skal nå granske kjøpet for å avklare om det kan være i strid med konkurranselovgivningen (antitrust-loven) ved å skape urettmessige konkurransefortrinn for Google, skriver New York Times.

I USA deler handelskommisjonen ansvaret for å håndheve konkurranseloven med Justisdepartementet. som kjørte en slik sak mot Microsoft i mange år. Både konkurrenter og personvern-talsgrupper uttalte seg kritisk om oppkjøpet da det ble kjent i april. Det er problematisk at to så dominerende selskaper innen internett-reklame får samme eierskap, mener kritikerne.

LES OGSÅ: Google kjøper Doubleclick for 18,5 milliarder kroner

I løpet av kort tid vil det bli klart om handelskommisjonen skal trappe opp granskingen. Kommer det forespørsler om mer informasjon, er det et tegn på at avtalen mellom Google og Doubleclick vil bli gjenstand for en mer formalisert gransking, skriver New York Times.

Google har hevdet at sammenslåringen tåler en slik gransking godt.

Men flere talsgrupper, blant dem Electronic Frontier Foundation, hevder at sammenslåingen av de to selskapene kan bli svært negativ for nettbrukere. De er kritiske til kombinasjonen av Googles innsamling av brukernes søkehistorikk og Doubleclicks sporing av hvilke websider folk besøker. Fusjonen "vil gi ett selskap tilgang til mer informasjon om forbrukernes nett-aktiviteter enn noe annet selakp i verden", hevder disse grupperingene.

Men det er lite trolig at granskerne vil legge stor vekt på personvern. Det er de konkrete følgene for konkurransesituasjonen som avgjør om oppkjøpet er i samsvar med loven.

Les mer på NYT her .

Les om: