Google lanserer Google Drive

Google lanserer Google Drive

Går rett i strupen på nettlagrings-kongen Dropbox.

Google har offisielt lansert Google Drive , en ny konkurrent til tjenester som Dropbox, Box.net og SkyDrive.

Fem gigabyte gratis

Brukerne får fem gigabyte med gratis lagringsplass som de kan bruke til å lagre hva som helst, fra bilder til videoer til dokumenter. Hvis fem gigabyte ikke er nok, er det mulig å oppgradere lagringskapasiteten mot en månedlig avgift.

Du kan oppgradere til 25 gigabyte for 2,49 dollar per måned, 100 gigabyte for 4,99 dollar per måned og 1 terabyte for 49,99 per måned. Opptil 16 terabyte (!) er det mulig å skaffe seg, ifølge Macworlds nyhetstjeneste, men det koster 799,99 dollar per måned.

iOS-app på vei

Filer i Google Drive kan synkroniseres med en lokal mappe på en Mac eller pc. En Android-app er allerede tilgjengelig, og en app til iPhone og iPad kommer snart. Drive-filene er selvsagt også tilgjengelig i nettleseren. Du kan laste opp filer på maks 10 gigabyte.

Oppsettet av tjenesten er relativt enkelt. Du kan aktivere den fra en Google-konto eller fra en Google Apps-konto på en enkel måte. Drive fungerer omtrent på samme måte som Dropbox. Ved installasjon opprettes en egen mappen på harddisken og et programikon dukker også opp i menylinjen/systemstatusfeltet på maskinen.

Dersom du bruker Google Docs, må du vite at Drive vil erstatte Docs-fanen din når du er logget inn med kontoen din i nettleseren. I Drive-seksjonen deles dokumentene opp i to kategorier; My Drive og Shared With Me.

Selv om du har valgt å ikke synkronisere Google Docs på harddisken din, vil alle dokumenter du har lastet opp til Google vises under My Drive i nettleseren. Hvis du velger å synkronisere Docs-dokumenter lokalt på maskinen, ser ikke filene ut til å oppta noen av de fem gigabytene du har tilgjengelig med Drive.

Google Drive byr for øvrig på funksjonalitet som støtte for OCR (Optical Character Recognition), hvilket betyr at du kan søke i skannede dokumenter og bilder. Google Drive er også laget for å fungere sømløst med andre Google-applikasjoner. Du kan for eksempel legge ved et bilde du har lastet opp til tjenesten i et innlegg på Google+.

Er filene dine trygge?

Det dukker naturligvis opp spørsmål knyttet opp mot personvern og filrettigheter når Google lanserer denne typen tjeneste, og flere har bitt seg merke i hvordan selskapet har ordlagt retningslinjene for bruk av lagringstjenesten.

Google hevder riktignok at dokumenter som lastes opp forblir dine, men ved bruk av tjenesten gir du Google en "worldwide license to use, host, store, reproduce, modify, create derivative works (such as those resulting from translations, adaptations or other changes we make so that your content works better with our Services), communicate, publish, publicly perform, publicly display and distribute such content.”

Noe av dette kan spores tilbake til ulike deler av tjenestens funksjoner relatert til søk og tekst-til-tale, men hvis du er ukomfortabel med å laste opp filene dine til en tjeneste hvor man går med på noe slikt, er trolig Google Drive ikke noe for deg.

Du kan lese mer om Google Drive - eller Google Disk som den heter på norsk - og melde deg opp for tjenesten på Googles nettsider her.