Google med egen nettleser

Google med egen nettleser

Google Chrome blir en slags blanding av Firefox, Opera, og IE 8.

Ryktene om at Google vil entre nettleser-markedet har dukket opp med jevne mellomrom i flere år. I dag slipper Google endelig en betaversjon av sin egen nettleser, og den er en slags blanding av Firefox, Opera, og IE 8.

Orginal pressemelding
Annonseringen kom ikke som en av disse vanlige, tørre pressemeldingene, men i form av et tegneseriehefte på 38 sider. Tegneserien dumpet ned i postkassen til Philipp Lenssen, mannen bak den uoffisielle Google-bloggen Google Blogoscoped, i går.

Deretter ble den selvsagt sporenstreks skannet og lastet opp på nettet.

Google Chrome er åpen kildekode fra ende til annen. Den er basert på WebKit, en åpen kildekode rendringsmotor som blant annet brukes av Apples Safari og teamet innen Google som jobber med Android, og inneholder en ny JavaScript virtuell maskin laget fra bunn av av et team i Danmark.

JavaScript-motoren, kalt V8, er også åpen kildekode, og skal være mye raskere enn det som finnes i dagens nettlesere.

Designet som et operativsystem
Google bruker en unik metode for å komme til livs med de to største problemene med nettlesere i dag, og som spesielt Firefox har blitt anklaget for å slite med: krasj og overforbruk av minne. Dette skal de gjøre ved å bruke et multi-prosess design, på samme måte som operativsystemer fungerer. Hver fane i nettleseren kjører i sin egen prosess.

På denne måten, hvis innholdet i én fane henger seg, og vanligvis ville krasjet hele nettleseren, vil Chrome bare la den ene fanen krasje, mens resten av nettleseren fortsetter upåvirket. I tillegg vil en slik multiprosess-design forhindre faner i å fortsette å ta opp plass i minnet selv etter at de har blitt lukket. Dette vil kreve litt mer RAM idet man starter nettleseren, men det vil lønne seg i lengden, hevder Google.

Det beste fra alle verdener
Når man ser på listen over funksjoner som Chrome har er det helt tydelig at Google har latt seg inspirere av dagens tilbud på markedet. Her er det funksjoner hentet fra både Firefox, Opera, og Internet Explorer 8.

Brukere av Opera vil kjenne igjen plasseringen av fanene over adresselinjen framfor under, slik som Firefox, IE, og andre fane-baserte nettlesere gjør det. Standard startside for Chrome ser også kjent ut for de som har brukt en av de nyere versjonene av Opera. Den ser rett og slett ut som Speed Dial, men den vil automatisk fylles med dine mest besøkte nettsider, samt dine siste søk, bokmerker, og lukkede faner.

Adresselinjen i Chrome kalles Omnibox, og er klart inspirert av Firefox 3s Awesomebar og Operas Quick Find, men igjen med ekstra funksjonalitet. Ikke bare lar den deg finne nettsider du har besøkt, den vil også tipse deg om nettsider du ikke har besøkt, men som er populære. Kanskje den mest interessante nyvinningen i Omnibox er at den vil la deg søke ved hjelp av søkefunksjonen på nettsider du har vært innom.

Har du besøkt f.eks. Amazon kan du senere søke gjennom sortimentet deres ved å skrive " amazon" pluss søkeordene dine i Omibox. Dette er forsåvidt det samme som i Firefox kalles nøkkelord, og som Opera også støtter, men i Chrome vil det skje helt automatisk.

I form av et tegneseriehefte på 38 sider avslører Google hvordan deres kommende nettleser skal fungere.

For å beskytte brukeren mot malware og phising laster Chrome jevnlig ned en liste over skadelige nettsider, som sidene du går inn på sjekkes opp mot. Denne funksjonen er allerede tilstede i Firefox 3, takket være et samarbeid med Google.

Opera har også hatt en slik funksjon siden 9.1, men istedenfor å laste ned en liste ved jevne mellomrom, sjekker Opera hver nettside du går til opp mot en liste på en ekstern server.

Enkel tilgang til (Googles) nettapplikasjoner
Også kjent for de mer bevandrede innen Mozilla og Firefox er muligheten for å åpne nettsider, og da helst såkalte nettapplikasjoner, i sitt eget, nedstrippede nettleser-vindu. Dette for å enkelt kunne sjekke e-post, kalender, feed-leser, og så videre, på samme måte som du kunne før da disse var egne programmer du kjørte på datamaskinen. Mozilla har et program for dette under utvikling, kalt Prism. De jobber også med en utvidelse for Firefox som knytter disse to sammen. Go

ogle Chrome kommer med slik funksjonalitet som standard. Kanskje ikke overraskende, siden Google eier mange av de mest brukte nettapplikasjonene. Nettopp på grunn av Googles sterke posisjon når det gjelder nettsider og nettapplikasjoner er det flere som påpeker at det er et smart trekk å åpne opp Google Chrome i så stor grad som de gjør. Dette kan hindre mistanke om at de for eksempel skulle ha ordnet det sånn at Chrome gir Googles sider spesielle fordeler, og minske frykt for monopolistiske tendenser, eller at personvernet ikke blir ivaretatt godt nok

Fra den ennå ikke lanserte Internet Explorer 8 har Google Chrome tatt ideen om å, ved bare et museklikk, å kunne sette en fane i " inkognito"-modus. Dette betyr at ingenting du gjør blir logget eller lagret på datamaskinen på noen måte. Det er godt mulig at Google hadde dette i tankene lenge før IE8 beta 2 kom, det var snakk om at Firefox 3 skulle ha denne funksjonen, men det ble droppet. Så til nå er det bare IE8 beta 2 av de store nettleserne som faktisk har kommet med en slik funksjon, som på folkemunne gjerne går under navnet "porno-modus".

Mer tekniske detaljer om de forskjellige funksjonene i Chrome kan du lese om i pressemeldingstegneserien.

Google og Mozilla
Mange har ventet lenge på denne annonseringen, men for andre kan det også virke merkelig at Google vil komme med en konkurrent til Mozillas Firefox. Spesielt akkurat nå. Annonseringen av Google Chrome kommer nemlig bare fire dager etter at Google fornyet en avtale med Mozilla om fordeling av reklameinntekter ved søk gjennom Firefox. En avtale som er meget lukrativ for Mozilla.

I tillegg står flere av de viktigste utviklerne i Mozilla på lønningslisten til Google. Hva Google Chrome vil ha å si for dette meget nære forholdet mellom de to selskapene vil bli interessant å se. Uansett er introduksjonen av en femte, stor aktør på nettlesermarkedet en bra ting som det kan komme mye spennende ut av.

Nedlasting
Om du vil være først ute med å laste ned Google Chrome kan du gå inn på http://www.google.com/chrome, som ble nevnt i tegneserien fra Google, og http://gbrowser.com, som Google registrerte i april 2004, og trykke F5 til det blør av fingrene dine, i håp om at de vil legge ut en link til nedlastingen snart.

Første beta skal altså komme enten i dag, eller senest natt til i morgen norsk tid, (2. september amerikansk tid). Den er forbeholdt Windows. Linux- og Mac-versjoner kommer etterhvert. Les mer i Googles offisielle blogg.

Positivt for Microsoft?
I en interessant kommentar hos Cnet påpeker Kwasiowusu at Google Chrome kan vise seg å være en gudesendt gave til Microsoft. Google Chrome kan risikere å bare stjele brukere fra Firefox, og dermed splitte opp Internet Explorers små konkurrenter enda mer.

I tillegg vil det fra nå av være fryktelig vanskelig for Google å argumentere overfor EU, som de har gjort tidligere, at Microsoft ikke bør få lov til å sette sitt eget søk, Live, som standard i IE, så fremt Chrome har Google som standard søk. Noe som er vanskelig å se for seg at den ikke vil ha.

Hva tror du? Vil Google Chrome øke presset mot IEs hegemoni i nettlesermarkedet, eller vil den bare splitte konkurransen opp mer, så det blir lettere for Microsoft å gå inn og herske? Diskuter i kommentarfeltet lengre ned på siden.

Les om: