Google stengte svensk nettbutikk

Google stengte svensk nettbutikk

En svensk 19-åring fikk virkelig sving på nettbutikken sin. Det likte ikke Google.

I to måneder solgte 19-årige Ulf Eriksson fra Sverige mobiltelefoner via sin webside. Men da Google fattet interesse for nettstedet, var det slutt på moroa for svensken, skriver IDG.se.

Da Eriksson skulle starte en nettbutikk for salg av mobiltelefoner, bestemte han seg for domenet Googlephone.se.

– Jeg syntes det var et bra navn som kunne dra mye besøk, sier Eriksson.

LES OGSÅ:

Ventet en løsning

På websiden solgte han mobiltelefoner med Googles operativsystem Android. Men gleden ble kortvarig. Etter to måneder kom et brev fra Googles ombud i Stockholm. I brevet skrev Google at Eriksson ikke hadde rett til å benytte seg av navnet Googlephone.

Svensken stoppet aktivitetene på websiden mens han ventet på en løsning.

– Først trodde jeg ikke at det var så farlig. Det hele virket ikke så veldig seriøst. Jeg tenkte at hvis de var så interesserte i domenet, hadde de kjøpt det for lengst, sier Eriksson.

Mot regelverket

Ifølge Eriksson finnes det flere uregistrerte domenenavn som kan selge Google-telefoner, som androidphone.se og googlephone.com.

– Jeg synes det var pussig at de akkurat ønsket mitt domene. De tilbød heller ikke noen erstatning, men ønsket å overta det helt gratis, sier han.

Da Eriksson nektet å gi fra seg domenmenavnet frivillig, gikk Google til IIS (rettet: Stiftelsen för Internetinfrastruktur) for å kjøre en alternativ tvistesak. Google mener de har rettighetene på alle domenenavn med som starter med Google.

Selskapet mener også at de har rett på navnet Google Phone. Navnet er kjent i mediene, og Eriksson måtte derfor være klar over at han brøt regelverket, mener Google.

- I ond tro

Det fikk Google medholdt i av IIS. Eriksson skal ha handlet i ond tro da han registrerte Googlephone.se.

I bestemmelse står at ”ingen person som er aktiv på internett kan være uvitende om varemerket Google".

Derfor mener IIS at Eriksson har forsøkt å "skape et feilaktig inntrykk om at Google står bak webbutikken Googlephone.se, blant annet gjennom at kontaktinformasjonen på websiden er epostadressen info@googlephone.se.”

Eriksson sier han ikke kjøpte domenet i i ond tro, og at han ikke hadde planer å selge det videre. Men etter beslutningen til IIS kaster han inn håndkleet.

– Det er leit, men det finnes ikke så mye jeg kan gjøre med det. Jeg hadde dette som en slags sideprosjekt, en hobby, men det ser ut at det er slutt på det nå, sier Eriksson.

Domenenavnet Googlephone.se leder nå direkte til Yahoo.com.

LES OGSÅ:

Les om:

Nett-tjenester