Google Street View lansert i Norge

Google Street View lansert i Norge

Nå kan du manøvrere deg rundt på gatenivå i Googles Oslo-kart.

Den omstridte karttjenesten Google Street View er nå klar for Norge. Det var i april i fjor at Google-bilen begynte å ta bilder i norske gater. Snaue ti måneder senere er den norske versjonen av Street View (Gatevisning) endelig på plass.

Det er i første omgang byer som Oslo, Bergen, Stavanger og Kristiansand som er tilgjengelig. Mindre steder rundt Oslofjorden og i Hordaland skal også være søkbare, skriver Aftenposten. Se hele dekningskartet her.

Store protester

Google Street View er en karttjeneste der du kan se bilder tatt på gaten i en rekke områder verden rundt. Av hensyn til personvern benyttes teknologi som anonymiserer ansiktene til alle avbildede personer og annen personlig informasjon, som for eksempel registreringsskilter på biler. Datatilsynet er i utgangspunktet skeptiske.

- Vi er kritiske og liker det dårlig, men så lenge Google sørger for å anonymisere ansikter, bilskilter og lignende slik at man ikke kan identifisere personer, er det ikke noe brudd på personopplysningsloven slik den praktiseres i dag, og vi kan følgelig ikke gjøre noe for å stoppe denne typen tjenester, sa senioringeniør i Datatilsynet, Atle Årnes, da Google startet fotograferingen av norske gater i fjor.

Google Street View har vært tilgjengelig i USA siden 2007 og har siden blitt rullet ut til flere andre land. Tjenesten vakte stor oppsikt da den ble lansert i Storbritannia i mars i fjor - blant annet måtte bildet av et nakent barn som leker i hagen fjernes. Britene mente det var en trussel mot personvernet og et verktøy for kriminelle, og ved et tilfelle ble Google-bilen jaget ut av den vesle landsbyen Broughton.

Slik bruker du det

For å bruke Gatevisning, går du til Google Maps og søker deg frem til ønsket sted på kartet. Dra menneskeikonet (den gule mannen) over kartet for å åpne en gatevisning av stedet. Du får også gatevisning om du zoomer deg helt inn på kartet.

Gatevisning er også tilgjengelig på iPhone, Android-mobiler samt Windows Mobile og Blackberry. Norske Finn.no tilbyr allerede en tilsvarende gatebildetjeneste for Oslo og Trondheim.

Les om: