Google tester robotbiler

Google tester robotbiler

Søkemotorkjempen jobber med å lage biler som kjører av seg selv.

Google er i gang med å prøvekjøre biler som kan navigere rundt i trafikken av seg selv, skriver New York Times.

LES OGSÅ:

Oppdater Facebook mens du kjører

Seks førerløse Toyota Prius og en Audi TT har til sammen kjørt over 225 000 kilometer – tilsvarende 5,5 ganger rundt jorda – i veisystemet i California, og det har kun vært meget sjelden at mennesker har måttet gripe inn for å styre bilene.

Det sitter altså en fører i alle bilene, som kan ta tak i rattet hvis noe skulle gå galt med bilens kunstige intelligens.

Styres med video og lasermåler

Sjåføren sitter i bilen sammen med en programvareekspert fra Google, som holder øye med at alt fungerer som det skal.

Googles selvkjørende bil styres av en kombinasjon av et videokamera på taket, en GPS, WiFi, radarsensorer og en laser som måler avstanden til omgivelsene.

Signalene som registreres blir sendt til bilens programvare, som behandler dataene og får bilen til å navigere rundt i trafikken, som for eksempel i San Franciscos bratte gater og over byens kjennemerke nummer én – Golden Gate.

Ruten er planlagt på forhånd, og bilene kjører opp til fartsgrensen, som er lastet inn i bilens database før start. Bilens kjørestil kan justeres etter individuelle behov, fra "forsiktig" til "aggressivt", der en av forskjellene er hvordan bilen velger hva den skal gjøre i trafikken.

Et uhell med rødt lys

Google opplyser til New York Times at de førerløse bilene kun har vært utsatt for ett eneste uhell, og at dette skjedde da en annen trafikant kjørte inn i den førerløse bilen som ventet på rødt lys.

LES OGSÅ:

Påkjørt kvinne saksøker Google

Googles ambisjon med prosjektet er å øke sikkerheten på veiene – der i alt 1,2 millioner mennesker på verdensbasis mistet livet i løpet av fjoråret.

Mannen bak de selvkjørende bilene er den 43 år gamle programvareprofessoren Sebastian Thrun fra Google. Han forventer at de selvkjørende bilene etter hvert kan halvere antallet ulykker i trafikken, fordi de med 360 graders synsvinkel er i stand til å ta mer veloverveide beslutninger enn mennesker.

Google presiserer likevel, at selvkjørende biler så langt kun er på forsøksstadiet. Det vil derfor gå mange år før den første selvkjørende bilen rygger av seg selv inn i garasjen din.

LES OGSÅ:

Nye biler sårbare for overvåking

Les om: