Gps-signalene blir bedre

Gps-signalene blir bedre

Denne uken gir et nytt satellittsystem mer presis gps i Europa.

Det er den åpne delen i systemet med det klingende navnet EGNOS (European Geostationary Navigation Overlay Service) som åpnes denne uken. Systemet vil gjøre gps-nøyaktigheten bedre, skriver Romsenter.no.

Presisjonen blir på 1-2 meter i stedet for 5-10 meter som det er på tradisjonell gps.

Systemet er det fjerde i verden for å bedre verdens gps-systemer. Fra før har USA et system for Nord-Amerika, India har et for India, og Japan har et som dekker Øst-Asia.

EGNOS er styrt av tre geostasjonære satellitter og et stort nettverk av bakkebaserte stasjoner. En geostasjonær satellitt går i bane på en måte som gjør at den følger jordas rotasjoner, og dermed svever fast over samme sted.

Positivt for mannen i gata

Det er den åpne delen av EGNOS som åpnes denne uken, og Romsenter.no mener det hele vil få positive konsekvenser for private og profesjonelle brukere av gps.

Det er gratis å bruke, og mange gps-er på markedet har allerede innebygd støtte for EGNOS. I tillegg spiller det ingen rolle om du tar med bilen med gps i over dammen til USA, gps-en din vil bytte satellitt til den mest hensiktsmessige av seg selv.

- Stadig flere sivile tjenester bruker gps nå, også kritiske tjenester. Derfor er det viktig med større integritet, sier seniorrådgiver ved Norsk Romsenter, Kjell Arne Aarmo.

Eksempel på slike tjenester kan være posisjonering av oljeplattformer, bøyelastere og forsyningsskip i Nordsjøen, samt innflyving for ambulansehelikopter ved sykehusene.

Noe av poenget med det hele er at det er kritisk å vite at gps-systemene fungerer som de skal, og disse satellittene vil altså kjapt varsle om det er noe galt.

Norge har etablert fem EGNOS-stasjoner. Les videre på neste side!

Les om:

Nett-tjenester