Gratisnavigasjon lansert i Norge

Gratisnavigasjon lansert i Norge

Android-mobiler får kjøreanvisninger på gate- og satellittnivå, med norsk tale.

I går lanserte Google navigeringshjelp på mobilen i Norge, i form av Google Maps Navigering. Løsningen er bygget på internettbasert gps, og gir brukeren gratis kjørebeskrivelser i Google Maps på telefoner som kjører Android versjon 1.6 og nyere.

- Tjenesten benytter telefonens internettkobling for å gi brukerne siste oppdaterte kart- og bedriftsinformasjon, og kjøreanvisningene leveres med norsk tale, sier Oddgeir Garnes, Googles salgssjef for teknologi i Norge, til Computerworld.

Grisgrendte strøk

Garnes forteller at tjenesten skal fungere godt alle plasser, både i tettbygde strøk og ute i distriktene.

- Tjenesten har god bufferkapasitet, og kartene laster mye lettere enn før, sier han.

Man slipper å kjøpe kartoppdateringer, fordi tjenesten alltid benytter seg av de siste oppdaterte dataene fra Google Maps, noe som skjer automatisk.

Man kan velge flere alternative måter å se kjørerutene på, eksempelvis på gatenivå eller fra luften.

Tjenesten tilbyr følgende egenskaper:

  • Street View: Visualisering av gater og svinger lagt oppå Googles Street View-bilder. Navigation slår automatisk over til Street View i det du nærmer deg destinasjonen
  • Satellittvisning: Lar brukerne se kjøreruten i 3D satellittvisning
  • Søk som i Google Maps: Med denne funksjonen behøver ikke brukeren å vite eksakt adresse. Man kan skrive inn navnet på en virksomhet (eks Olas Cafe) eller indikere en type virksomhet (eks sushirestaurant) i søkefeltet, akkurat som på Google søk
  • Søk i en kjørerute: Søk etter hvilken som helst virksomhet på ruten, eller slå på populære lag som bensinstasjoner, restauranter eller parkering

Ikke sanntids trafikkinformasjon - ennå

Dessverre er det ennå ikke mulig å få trafikkoppdateringer i sanntid på Googles karttjenester i Norge, mens broderfolket i Sverige har hatt denne løsningen i flere måneder allerede.

Garnes forteller at det jobbes med å få til dette også her i landet, men at dette avhenger av både 3. parts leverandører og av cluster-informasjon fra andre telefoner som også benytter Googles karttjenester for å bygge opp datagrunnlaget.

- Det jobbes parallelt med begge disse sakene, men det er vanskelig å gi noe tidspunkt for når vi regner med å kunne lansere dette her i landet, sier Garnes.

Nett-tjenester