Helt slutt for Netscape

Helt slutt for Netscape

Det som en gang var verdens mest brukte nettleser begraves for godt.

Eieren av Netscape, det amerikanske nettselskapet AOL, melder om at de vil kutte all support til Netscape fra første februar. I stedet vil selskapet prøve å få sine kunder til å bruke Firefox, skriver Computerworld.dk.

På midten av 1990-tallet var Netscape desidert størst, med en markedsandel på rundt 80 prosent, men siden den gang har det gått rake veien nedover. Årsaken var først og fremst at Microsoft våknet.

Netscape Navigator ble først lansert i desember 1994, og ble hovedproduktet til Mosaic Communications. I august 1995 lanserte Microsoft Internet Explorer (IE) og begynte fra starten å hale innpå Netscape.

Drept av Microsoft

På den tiden var IE et separat produkt, ikke pakket sammen med Windows. En av genistrekene til Bill Gates var at han ga bort IE gratis, mens du måtte betale for Netscape. Netscape oppdaget for sent at dette var lurt. Selskapet sluttet å ta betaling for nettleseren først i begynnelsen av 1998.

På dette tidspunktet meldte Netscape også om at all fremtidig utvikling ville bli gjort med åpen kildekode. Måneden etter stiften Netscape Mozilla Foundation og overdro kildekoden til organisasjonen. Ved slutten av 1998 hadde markedsandelen til IE blitt større enn Netscapes.

Netscape var en dalende stjerne, men likevel var AOL villig til å betale svimlende 4, 2 milliarder dollar for selskapet i 2000.

For en måned siden vurderte analyseselskapet Net Applications at Netscapes globale markedsandel er på 0, 60 prosent. IE har 74, 4 og Firefox 16 prosent.

Les om:

Nett-tjenester